Bănci și Asigurări

IFN-urile fac mai mulţi bani decât băncile: 144 mil. lei profit

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

14.07.2014, 00:07 1363

Cele mai mari 50 de instituţii fi­nan­ciare nebancare, cea mai mare parte com­panii de credite de con­sum, au ra­portat anul trecut un pro­fit agregat de 144 de milioane de lei (33 mil. euro), la o cifră de afa­ceri de 2,9 mld. lei (650 mil. euro) şi un nu­măr de 2.800 de an­gajaţi. Marja medie de pro­fit ajun­ge la ni­vel indivi­dual şi la 60%.

Spre comparaţie, sis­temul bancar, care cuprinde 40 de bănci cu active de 80 de miliarde de euro şi 58.000 de an­gajaţi, a în­cheiat anul trecut cu un profit agregat de numai 49 milioane de lei (11 mil. euro).

Cele mai mari două profituri din piaţă au fost raportate de Cetelem, de­ţinută de BNP Paribas, şi ERB Retail Services, compania de credite de consum a Bancpost, cu 37 de milioane de lei (circa 8 mil. euro) şi respectiv 26 de milioane de lei (6 mil. euro).

Cele mai mari companii din piaţă în funcţie de cifra de afaceri au fost anul trecut UniCredit Con­sumer Financing şi Provi­dent. UniCre­dit Con­su­mer, deţinută de UniCredit Ţiriac Bank, a raportat afa­ceri de 316 milioane de lei (71 mil. euro), iar Pro­vi­dent, o com­pa­nie care se bazează pe vânzarea de cre­di­te de mică valoare di­rect la do­mi­ciliul clientului, a avut afaceri de 214 milioane de lei.

Totuşi, nici IFN-urile nu au fost oco­lite de criză, stocul de credite acor­date de acestea fiind în prezent de 18 mld. lei, cu 6 mld. lei sub nivelul din urmă cu patru ani.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre UniCredit Consumer Financing şi Provident, cifra de afaceri ; evoluţia Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri

-numărul de angajaţi ai celor mai mari 50 de instituţii financiare nebancare, comparaţie cu sistemul bancar 

stocul de credite acordate de IFN-uri ; evoluţie 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO