Bănci și Asigurări

BNR a scos de pe piaţă încă 25 de IFN-uri în ultimul an

BNR a scos de pe piaţă încă 25 de IFN-uri în ultimul an

Autor: Ciprian Botea

26.01.2014, 19:27 714

BNR a radiat în ultimul an 25 de instituţii financiare nebancare (IFN) din registrele sale (registrul general şi cel special), cele mai multe fiind companii de leasing, pentru că nu au mai îndeplinit condiţiile de funcţionare, au încălcat normele de funcţionare sau s-au retras de pe piaţă din cauza prăbuşirii vânzărilor de credite şi finanţări în ultimii ani.

Un număr de 21 de instituţii au fost radiate din registrul general, iar alte patru din registrul special. În registrul special figurează IFN-urile care au un sold minim al creditelor de 25 mil. lei şi capitaluri proprii şi sume împrumutate de cel puţin 50 mil. lei. Printre IFN-urile radiate începând din luna ianuarie a anului trecut se numără şi firme deţinute de grupuri financiare mari. De exemplu, BT Medical Leasing, divizia de leasing dedicată finanţării echipamentelor medicale a Băncii Transilvania, a fost radiată în august anul trecut din registrul special şi trecută în registrul general, iar din octombrie a fost radiată şi din această categorie de instituţii financiare.

Şi divizia locală de factoring a grupului elen NBG a fost radiată anul trecut din registrele BNR. Piaţa de leasing financiar şi cea a creditelor de consum au fost puternic afectate în ultimii trei ani , circa 150 de jucători fiind nevoiţi să-şi închidă operaţiunile. Numărul firmelor radiate de BNR a scăzut în ultimii ani comparativ cu nivelul de la începutul crizei, dar problemele persistă în special pe piaţa de leasing, afectată de scăderea vânzărilor de autovehicule. Concomitent, un număr de cinci IFN-uri au fost înscrise anul trecut în registrul general, iar alte două au trecut din registrul general în cel special. La sfârşitul anului trecut în cele două registre mai figurau puţin peste 100 de IFN-uri.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO