Bănci și Asigurări

Imprumutatii isi supraestimeaza veniturile viitoare

23.11.2007, 17:21 17

Ponderea mare a creditului de consum contractat pe termen mediu si lung este chiar mai periculoasa decat dinamica imprumuturilor, pe fondul "exuberantei" populatiei care subevalueaza riscurile, considera Ion Dragulin, directorul Directiei de stabilitate financiara din BNR.
Conform datelor bancii centrale, numarul persoanelor fizice cu restante la credite mai mari de 20.000 de lei se apropie de 60.000, in timp ce volumul restantelor tinde spre 350 mil. lei. "Restantele au inceput sa aiba o evolutie care reclama atentie sporita", a aratat ieri Dragulin la un seminar economic organizat de BNR, ARB si Alpha Bank. Cresterea acestora s-a accelerat in ultimele luni, una dintre explicatiile luate in considerare de reprezentantul BNR fiind faptul ca societatile de asigurare au redus acoperirile de risc pentru credite si astfel o buna parte dintre imprumuturile cu probleme contractate de populatie au ajuns direct la restante. "In ultimul an, restantele populatiei au crescut cu circa 160%, ceea ce arata ca este nevoie de sporirea analizelor de risc, de verificarea cu atentie mai mare a portofoliilor de credite, in colaborare cu Directia de supraveghere a BNR".
Dragulin spune ca, din punct de vedere psihologic, apetenta populatiei pentru indatorare ramane mare, evaluarea riscurilor fiind in plan secund.
"Predomina o evaluare subiectiva privind cresterea veniturilor viitoare, care alimenteaza decizia de imprumutare. Perspectiva pe termen lung este foarte optimista, fara a tine cont de riscurile ca somajul sa creasca in ipoteza ca actualul ciclu de crestere economica va intra la un moment dat pe o panta descendenta". In acest context, Dragulin mentioneaza ca BNR nu a identificat inca "un capat" al actualului ciclu de crestere, durata acestuia depinzand in continuare atat de calitatea politicilor macroeconomice, cat si de evolutia mediului extern.
Creditele contractate de persoanele fizice tind sa reprezinte, in medie, jumatate din venitul disponibil, pe fondul cresterii rapide a indatorarii, serviciul datoriei ridicandu-se la circa 10% din venitul disponibil, a spus Dragulin. El apreciaza ca ponderea creditelor in venitul disponibil ar putea creste fara riscuri majore pana la circa 70%, in contextul in care relaxarea conditiilor de creditare cerute de banci poate determina o expansiune semnificativa a indatorarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO