Bănci și Asigurări

In asteptarea dobanzilor fixe pe cinci ani

24.09.2004, 00:00 16



Dupa o serie de licitatii ratate, Ministerul Finantelor a reusit ieri sa plaseze in intregime o emisiune de obligatiuni de stat cu scadenta la cinci ani si dobanda flotanta in functie de rata inflatiei.



Bancile au acceptat in cele din urma scaderea marjei platite de Finante peste inflatie sub nivelul de cinci puncte procentuale. Astfel, oferta de titluri in valoare de 100 miliarde de lei a fost adjudecata la o dobanda egala cu o marja de 4,70 puncte peste inflatie.



Cererea din partea bancilor - in nume si cont propriu - a depasit de peste cinci ori valoarea nominala a ofertei, insa Ministerul Finantelor nu a acceptat suprasubscrierea emisiunii de obligatiuni.



In conditiile reasezarii pe piata a instrumentelor cu scadente de doi si trei ani, Finantele intentioneaza sa testeze apetitul pentru obligatiuni de stat pe cinci ani, dar cu dobanda fixa in lei.



Pretul stabilit pentru un asemenea instrument ar da in sfarsit o indicatie pentru asteptarile privind evolutia pe termen mediu a dobanzilor pe piata romaneasca.



Ratele de dobanda pe termen lung raman o problema deschisa pentru piata financiara, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.



"N-am reusit sa emitem titluri de stat cu scadente lungi, cu exceptia celor pe cinci ani cu dobanda indexabila la inflatie. Poate o vom face in 2005", a declarat Isarescu.



El spune ca intarzierea in indeplinirea de catre Romania a criteriului de la Maastricht privind ratele dobanzilor pe termen lung (la nivelul a cel mult doua puncte procentuale peste media celor mai performanti trei membri ai UE) ar putea fi mai mare de cinci ani. "Exista si o varianta optimista, cu procese cumulate de scadere a inflatiei si stabilitate a cursului, astfel incat sa avem mai curand o piata a titlurilor de stat pe termen lung", afirma guvernatorul.



Totul depinde de increderea pietei in mentinerea tendintelor inca prea recente de scadere consolidata a inflatiei si, in urma acesteia, a dobanzilor.



De curand, piata a inceput sa dea semnale de acceptare a perspectivei de diminuare a ratelor de dobanda, plasand bani in instrumente cu dobanda fixa pe doi si trei ani.



Astfel, licitatia organizata ieri pentru plasarea unei noi emisiuni de obligatiuni de stat pe trei ani a consemnat un nou record de dobanda: 12,89% pe an.



Intr-o piata care considera predictibila directia in care se indreapta, inceputul unui trend general de scadere accentuata a dobanzilor impinge banii spre instrumente cu dobanda fixa pe termene cat mai lungi, care conserva nivelul remuneratiei in timp ce dobanzile cu regim variabil continua sa scada.



Asa se face ca cererea de obligatiuni pe trei ani a depasit ieri de peste cinci ori oferta Ministerului Finantelor.



Ultimele obligatiuni de stat emise pe doi ani aduc o dobanda fixa de 13,95% pe an.



razvan.voican@zf.ro





 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO