Bănci și Asigurări

In asteptarea listarii la Bucuresti, actiunile Erste nu trec de 54 euro

18.09.2007, 15:28 23

De trei luni de zile actiunile bancii austriece Erste Bank, care controleaza BCR, nu mai reusesc sa se apropie de nivelul de pret de 60 de euro, desi numeroase banci de investitii au avansat tinte chiar mai mari de 65 de euro.
In decembrie 2006, cand salariatii BCR au incheiat tranzactiile de schimb al actiunilor bancii romanesti cu actiuni Erste, pretul tindea spre 57 de euro, in conditiile in care in octombrie, cand se perfectase privatizarea BCR, porneau de la un nivel de circa 45 de euro. In primavara acestui an, pretul a atins un varf de 61,5 euro, pentru ca in ultima perioada sa fluctueze intre 51 si 54 de euro pe actiune, adica semnificativ sub cota la care se situa in decembrie 2006.
In aceste conditii, analistii recomanda cumpararea de actiuni Erste, considerand-le un adevarat chilipir la pretul actual in comparatie cu potentialul de crestere.
Intre timp, la Bucuresti continua negocierile dintre austrieci, Bursa de Valori si Depozitarul Central in vederea listarii Erste.
Orizontul de timp pentru incheierea pregatirilor avansat recent de ambele parti ar fi trimestrul I 2008.
Erste afirma ca principiul avut in vedere pentru simplificarea procedurilor birocratice este folosirea asa-numitului "pasaport financiar" care permite accesul institutiilor pe diferite piete din interiorul UE: pe baza faptului ca Romania este membra a UE, iar Erste Bank a fost deja admisa la listare nu doar intr-una ci in alte doua tari membre - Austria si Cehia - nu mai este nevoie sa fie indeplinita procedura completa referitoare la admiterea pentru listare, ci se va aplica principiul corespondentei. Avantajul "passporting-ului" tine in primul rand de simplificarea procedurilor, de care beneficiaza atat compania care se listeaza, cat si institutia bursei. Deocamdata nu exista niciun demers concret in acest sens, avand in vedere ca mai intai sunt asteptate miscari ale Depozitarului si ale Bursei.
Depozitarul Central a decis inceperea demersurilor pentru conectarea la reteaua globala a institutiilor similare internationale, care va facilita procesul de listare al Erste. Depozitarul va lansa un program pilot destinat emitentilor internationali ale caror instrumente financiare vor fi tranzactionate pe piata de capital locala, in vederea facilitarii tranzactionarii in paralel pe mai multe piete din tari diferite.
Cat priveste Bursa, solicitarile Erste implica schimbarea mecanismului de tranzactionare. Avand in vedere ca este vorba de o modificare fundamentala, este in studiu varianta unui mecanism structurat pe doua viteze.
In aceste conditii, salariatii BCR care detin actiuni Erste mai au de asteptat pana cand vor avea acces direct la tranzactionarea titlurilor pe piata locala. In functie si de conjunctura financiara internationala, pana la listarea la Bucuresti actiunile Erste ar putea urca spre nivelurile de pret prognozate de bancile de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO