Bănci și Asigurări

In goana deschiderii de noi unitati, bancile isi gasesc tot mai greu oameni

12.07.2005, 19:29 11

Foamea de bancheri a pietei financiare nu mai are limite. Tot mai multe dintre cele 39 de banci, de la greii sistemului si pana la cei mici, se zbat sa-si extinda retelele de unitati, iar pentru aceasta au nevoie de oameni.

Si cum experienta este foarte importanta in domeniu, bancile ajung sa-si fure oamenii mai buni, oferindu-le salarii din ce in ce mai mari, care ajung sa rivalizeze cu cele din Vest. Iar presiunea creste puternic, mai ales cand pe piata apare un nou jucator, fie prin forte proprii, fie prin preluarea unei banci existente.

Cat de mare este cererea de bancheri? Cel mai recent exemplu il ofera filiala locala a bancii italiene SanPaolo IMI. In plin proces de relansare a operatiunilor, banca incearca sa recruteze 22 de directori de sucursale, alaturi de contabili si ofiteri de credite. SanPaolo lucreaza in prezent prin 25 de unitati care acopera 17 judete, insa in perioada 2006-2008 intentioneaza sa deschida sucursale in toate municipiile resedinta de judet, intarindu-si in acelasi timp prezenta in orasele mari, precum Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi si Brasov.

Sistemul bancar se extinde cu noi unitati aproape in fiecare saptamana. BCR, de exemplu, a deschis sase unitati intr-o singura zi. Banci de talie mica, precum Volksbank sau Romexterra, au anuntat inaugurarea a cate unei noi locatii.

Evident, pentru sustinerea unui asemena proces de expansiune este nevoie de oameni. Cat de greu a devenit sa recrutezi un bancher experimentat?

"Nu stiu cum se descurca altii, dar noi avem dificultati in a gasi resurse umane bine pregatite", afirma Dan Pascariu, presedintele HVB Bank.

El spune ca astfel incepe sa fie justificata optiunea unei banci pentru extindere prin preluarea alteia si nu prin asa-numita crestere organica, adica prin extinderea retelei teritoriale pe baza propriilor eforturi de investitii.

"De ce e mai convenabil sa cumperi? Pentru ca nu prea mai ai cu cine sa faci crestere organica", explica Pascariu.

Ca pe orice piata dominata de cerere, pretul creste de la un an la altul, iar pentru renuntarea la fidelitatea fata de o anumita banca se plateste din ce in ce mai scump.

"Trebuie sa oferi un salariu mai mare cu cel putin 30% pentru a atrage un bancher de la o alta banca. Si noi avem nevoie de oameni pentru extindere si pot spune ca ii vanam cu mare greutate", spune si Petru Rares, consilier al National Bank of Greece, care detine controlul Bancii Romanesti.

La randul sau, presedintele BRD-SocGen, Patrick Gelin, i-a acuzat de mai multe ori pe nou-venitii in sistemul bancar care distorsioneaza si nivelul de remunerare a personalului, pe langa faptul ca practica dobanzi de dumping.

Potrivit lui Gelin, pentru a atrage personal specializat, institutiile de credit care intra pe piata ofera salarii si de doua ori mai mari decat cele curente, incercand sa atraga in principal angajati de la BCR si BRD.

Cert este ca nevoile de extindere in continuare a acoperirii teritoriale cu unitati bancare vor mentine o presiune constanta la nivelul cererii de bancheri, situatie reflectata fidel de nivelul salariilor din aceasta industrie.

Din ce in ce mai multe banci isi propun sa ajunga sa opereze retele de pana la 100 de unitati in urmatorii ani. Probabil ca o parte din aceste obiective vor fi atinse si prin preluari sau fuziuni de banci, insa este evident ca este in continuare mare nevoie de deschiderea de noi unitati, mai ales in orasele mici, unde cu exceptia ofertei modeste a CEC serviciile bancare lipsesc.

razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO