Bănci și Asigurări

Înainte ca Putin să cucerească Ucraina, Rusia se prăbuşeşte financiar şi economic: dobânzile s-au dublat, rubla e în picaj liber, băncile ruseşti sunt la pământ, iar până la intrarea în faliment a titlurilor ruseşti nu este decât un pas

Înainte ca Putin să cucerească Ucraina, Rusia se...

Autor: Ştefan Stan, Alex Ciutacu

28.02.2022, 17:13 5371

Obligaţiunile ruseşti s-au prăbuşit luni, întrucât investitorii se pregătesc pentru posibilitatea ca cea mai recentă serie de sancţiuni impuse de ţările vestice asupra Rusiei să împingă Moscova în incapacitate de plată pentru prima oară din 1998 până azi, potrivit FT.

SUA şi Europa au luat noi măsuri în weekend într-o încercare de a deconecta Rusia de la sistemele financiare globale, din cauza invaziei pe care o conduce Vladimir Putin în Ucraina. Mutările au generat temeri cu privire la modul în care cei care au cumpărat datorii ruseşti vor reuşi să îşi primească dobânzile sau principalul din datorie.

Sancţiunile care lovesc banca centrală a Rusiei în acest moment ar putea aduce probleme pentru momentul în care aceasta va încerca să pună la lucru rezervele strategie străine de 600 de miliarde de dolari pentru a impulsiona finanţele ţării.

Astfel, pieţele iau în calcul posibilitatea ca o ţară cu o datorie de doar 20% din PIB să intre în incapacitate de plată faţă de cei care au cumpărat datoriile ruseşti.

„Intrarea Rusiei în incapacitate de plată este o posibilitate”, a notat Tim Ash, economist în cadrul BlueBay Asset Management.

Obligaţiunile ruseşti denominate în dolari s-au prăbuşit luni. Cea mai mare emisiune de obligaţiuni, de 7 miliarde de dolari, care ajunge la maturitate în 2047 a înregistrat o înjumătăţire a preţului până la 33 de cenţi la dolar, un nivel asociat cu situaţiile care presupun un înalt stres financiar, potrivit datelor Tradeweb

Evoluţia a venit în urma deciziei S&P Global de a retrograda Rusia în pieţele financiare la statutul de „junk”.


Populaţia din Rusia începe să simtă din ce în ce mai mult efectele sancţiunilor impuse în urma invaziei pe care o conduce Putin în Ucraina, în contextul în care se formează cozi de zeci de persoane care încearcă să obţină dolari, pe fondul devalorizării masive a rublei ruseşti, potrivit WSJ.

Un astfel de caz a fost relatat pentru presa internaţională de Alexander Sokolov, 33 ani, care lucrează ca paznic pentru un magazin de parfumuri şi cosmetice dintr-o clădire comercială de pe buleveardul Tsvetnoy. El a văzut toată ziua de luni mulţimi de oameni care se înghesuie să retragă dolari de la bancomat.

WSJ a discutat cu una dintre persoanele care aşteptau într-o astfel de coadă de 100 de persoane, în faţa unui ATM al Tinkoff Bank. Albert Ovchinnikov, 25 de ani, lucrează în grafică şi design, iar luni el aştepta deja de o oră la bancomat sperând că poate retrage dolari americani.

„Văd panică acum. Chiar dacă oamenii stau liniştiţi la coadă lor le este frică pentru banii lor. De aceea toată lumea rtrage bani. (...) Practic, toată lumea îşi scoate banii, pentru a fi pregătiţi de orice”.

El a spus că vrea să retragă 70% din întreaga sumă în dolari pe care o are în cont.

Luni dimineaţă, rubla se prăbuşea deja cu 30% faţă de ziua de vineri în urma sancţiunilor impuse de Europa şi SUA.


Banca Centrală a Rusiei a majorat urgent dobânda cheie la 20%, după ce rubla s-a prăbuşit cu peste 30% dimineaţă.

Rusia plafonează rata de schimb valutar pentru a preveni o prăbuşire totală: 101 ruble pentru 1 euro, 90 de ruble pentru un dolar american.

Devalorizarea monedei naţionale ruseşti vine după sancţiunile Vestului, care au tăiat aproximativ 80% din sistemul bancar rus de la SWIFT, au îngheţat activele băncii centrale, au închis spaţiul aerian etc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO