Bănci și Asigurări

Inasprirea conditiilor de piata creste vulnerabilitatea bancilor

Inasprirea conditiilor de piata creste vulnerabilitatea bancilor

Click pentru imaginea marita

17.11.2006, 18:26 23

O banca de talie mijlocie si/sau cateva banci mici au fost retrogradate de BNR de la rating 2 la rating 3, conform datelor de la sfarsitul lunii septembrie 2006. Ponderea bancilor notate cu rating 2 a scazut cu 3,5 puncte procentuale din activele bancare totale de la 78,2% in decembrie 2005, la 74,7% in septembrie 2006.
In acelasi timp, una dintre bancile mici de pe piata a fost retrogradata de la rating 3 la rating 4. Astfel, ponderea bancilor notate cu rating 4 a crescut de la 0,4% in decembrie la 0,5% in septembrie.
Cu alte cuvinte retrogradarea arata o crestere a vulnerabilitatii bancilor in fata unor posibile socuri (cum ar fi fluctuatii semnificative de curs sau dobanda) care le-ar afecta portofoliile de credite. Pe de alta parte majoritatea bancilor sunt detinute de actionari straini puternici, atfel ca riscul pentru sistem ramane redus.
BNR evalueaza bancile comerciale folosind o grila de punctaj care urmareste sase componente: adecvarea capitalului, calitatea actionarilor, calitatea activelor, calitatea managementului, profitabilitatea si lichiditatea. Fiecare componenta este punctata in functie de banca de la 1 la 5, 1 corespunzand celei mai bune evaluari. Niciuna din cele 37 de banci care opereaza in prezent pe piata nu a fost cotata de BNR cu note maxime, corespunzatoare ratingului 1. Situatia se perpetueaza din decembrie 2002. In acelasi timp, dupa ce Nova Bank si-a pierdut licenta, in sistemul bancar nu mai exista nicio banca pe care BNR sa o noteze cu cel mai slab rating, 5.
Depunctarea unora dintre banci, dupa cum arata datele pe septembrie, isi gaseste o explicatie inclusiv in scaderea rentabilitatii financiare pe intreg sistemul bancar cu aproape un punct procentual in noua luni, de la 12,7% in decembrie la 11,8% in septembrie.
Solvabilitatea medie a bancilor a continuat de asemenea sa scada, de la 21,1% la 17,9% situandu-se insa confortabil peste pragul minim de 12% impus de BNR.
"Sistemul bancar este supracapitalizat", a declarat ieri Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, prezent la seminarul EU-Cofile organizat de Alpha Bank impreuna cu BNR. Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, spune ca profitul in sistemul bancar nu a mai crescut dupa primele noua luni in termeni reali fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cheltuielilor mari cu extinderea, dar si al costurilor impuse de reglementarile BNR.
In acelasi timp, ponderea creditelor restante si indoielnice in capitalul propriu al bancilor a crescut potrivit datelor BNR de la 1,4% in decembrie la 2% in septembrie, revenind astfel la nivelul din 2004. Piata bancara inregistreaza in continuare un grad de concentrare ridicat, cele mai mari cinci banci controland 61,1% din activele totale. Florin Georgescu spune ca potrivit estimarilor BNR intermedierea financiara exprimata ca raport intre creditul neguvernamental si PIB va ajunge anul acesta la 25%, fata de 21%, la sfarsitul lui 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO