Bănci și Asigurări

Inca doua fonduri de pensii facultative au aparut pe piata

11.07.2007, 18:27 22

Inca doua fonduri de pensii private facultative (pilonul III) au aparut ieri pe piata, dupa ce au primit autorizarea din partea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Fondurile sunt AZT Vivace (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private) si ING Optim (administrat de ING Asigurari de Viata), care se alatura celor patru fonduri de pensii facultative deja existente pe piata si pentru care vanzarile au inceput deja. Celelalte patru fonduri sunt AZT Moderato (Allianz-Tiriac Pensii Private), ING Clasic (ING Asigurari de Viata), Pensia mea (Aviva) si BCR Pruident (BCR Asigurari de Viata).
AZT Vivace este un fond cu un profil ridicat de risc, investind o pondere de 45%-50% din activele clientilor sai in actiuni listate, aproape de limita superioara permisa de legislatie (50%, conform legii pensiilor facultative).
ING Clasic este un fond cu un profil moderat de risc, care are o politica investitionala mai flexibila. Fondul va investi in actiuni listate intre 5% si 35% dintre activele clientilor. In cazul ambelor fonduri, restul activelor vor fi plasate in instrumente financiare cu venit fix, considerate mai sigure, fie ca este vorba de obligatiuni (corporative sau de stat), fie de titluri de stat.
De altfel, ponderea investitiilor in actiuni listate (expunerea activelor fondului la piata de capital) este cea care determina profilul de risc al fondurilor. Celelalte patru fonduri de pe piata aveau un profil de risc moderat (fondurile Allianz, ING si Aviva) si redus (BCR). Fondurile cu risc mediu investesc de regula 25% din active in piata de capital, iar fondul cu risc redus al BCR - doar 10%.
La pensiile facultative pot contribui toti cei care obtin venituri stabile, fie din salarii, fie din alte surse (activitati independente, de exemplu). Conditia minima pentru a primi o pensie facultativa (dupa varsta de 60 de ani, conform legii) este ca un client sa plateasca la fondul sau minimum 90 de contributii lunare, nu neaparat consecutive. Suma maxima ce poate fi economisita lunar este de 15% din veniturile brute realizate.
Cele patru fonduri existente deja pe piata au strans in prima luna un numar de peste 3.000 de clienti la pensiile facultative. Mai mult, fondurile au colectat deja primele contributii, iar activele acestora au inceput sa creasca.
Din moment ce atat ING, cat si Allianz au inceput sa caute clienti pentru fondurile existente de mai bine de o luna, cel mai probabil cele doua fonduri autorizate ieri de Comisie vor fi disponibile aproape imediat pentru a fi oferite potentialilor clienti.
Pe piata pensiilor private facultative a fost autorizat ca administrator si OTP Garancia, care are in pregatire la autorizare fondul OTP Strateg (deocamdata, doar prospectul de emisiune al fondului a fost autorizat de Comisie, fondul urmand sa apara pe piata probabil la finele acestei luni, estimeaza reprezentantii companiei).
Pe partea de distributie, 16 brokeri de asigurare si un broker de pensii au fost deja autorizati sa distribuie produsele de pensii facultative. Per total, cei 5 administratori si cei 17 brokeri autorizati pe piata pensiilor facultative au o forta de vanzari de peste 7.500 de agenti de marketing persoane fizice, care pot cauta clienti pentru aceste produse.
Estimarile jucatorilor de pe piata arata o posibila stagnare a pensiilor facultative in a doua parte a anului, cand toata industria se concentreaza pe startul pensiilor private obligatorii (pilonul II), asteptat in luna august a acestui an. Dupa terminarea campaniei de vanzare a pensiilor obligatorii, administratorii prevad o relansare spectaculoasa a pensiilor facultative, impulsionata si de includerea lor in pachetele salariale ale unor mari companii, care vor avea timp pana atunci sa-si prevada in bugete banii necesari pentru aceste beneficii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO