Bănci și Asigurări

Inca doua saptamani pana la aflarea castigatorului BCR

16.11.2005, 18:34 15

Castigatorul BCR ar urma sa fie anuntat in maximum doua saptamani, potrivit unor surse apropiate procesului de privatizare.

In prezent, continua etapa negocierilor tehnice dintre Comisia de privatizare si cei doi competitori selectati pentru faza finala a privatizarii - Erste Bank, din Austria, si Millennium BCP, din Portugalia. Aceasta etapa s-ar putea incheia pana la sfarsitul acestei saptamani, urmand ca apoi sa fie solicitata imbunatatirea ofertelor financiare avansate de cei doi investitori.

Desi Millennium BCP anuntase recent ca nu este dispusa sa ofere nici un cent in plus pentru pachetul majoritar de actiuni la BCR, sursele citate sustin ca anuntul nu se confirma.

In paralel, continua ancheta privind scurgerile de informatii privind mersul privatizarii, scopul principal fiind protejarea derularii procedurilor pana la final.

In total, sapte banci au depus oferte financiare ferme la BCR - Deutsche Bank, Banca Intesa, BNP Paribas, Dexia, National Bank of Greece, Millennium BCP si Erste Bank. In conditiile in care pretul a contat in proportie de 90%, cele mai bune oferte au fost considerate cele prezentate de doua banci relativ mici - Erste Bank si Millenium BCP.

Potrivit informatiilor disponibile pe piata, cea mai mare banca din Romania a atras oferte financiare intre 1,7 si 3,2 mld. euro din partea celor sapte investitori inscrisi in cursa finala a privatizarii, ceea ce indica faptul ca BCR a fost pretuita intre 2,7 mld. euro si 5,17 mld. euro.

Si astfel, privatizarea BCR este cotata de analistii straini ca avand sanse mari sa intre direct pe prima pozitiei a topului celor mai valoroase tranzactii bancare din Europa Centrala si de Est.

Recent, banca ucraineana Aval Bank a fost cumparata de Raiffeisen cu 3,2 miliarde de dolari.

Erste detine deja retele puternice in Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si Serbia.

Intrarea in Romania este vazuta ca o optiune strategica pentru a-si consolida pozitia regionala. Banca are active totale de 152,7 mld. euro si un profit net de 336 mil. euro la finele primului semestru din acest an.

Echipa de negociere a Erste pentru BCR este formata din experti ai bancii de investitii Rothschild, auditori de la Deloitte, respectiv avocati ai firmei Cameron McKenna.

La randul sau, Millennium are operatiuni in Polonia si Grecia, iar Romania ar fi o punte de legatura intre cele doua piete. Banca portugheza are active totale de 75 mld. euro si un profit net de 325 mil. euro in aceeasi perioada. Millennium lucreaza in dosarul BCR cu firma de consultanta de strategie McKinsey, cu banca elvetiana UBS, iar consultanta juridica locala este asigurata de catre avocatii de la Radu Taracila Padurari Retevoescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO