Bănci și Asigurări

Inceput de schimbare in structura datoriei externe: scad finantarile pe termen scurt, cresc cele pe termen mediu-lung

Inceput de schimbare in structura datoriei externe: scad finantarile pe termen scurt, cresc cele pe termen mediu-lung
24.06.2009, 00:00 36

Datoria externa pe termen scurt a Romaniei a scazut in aprilie cu peste 400 mil. euro fata de nivelul din martie, respectiv cu 4,2% fata de aprilie 2008, in timp ce datoria externa privata pe termen mediu si lung a urcat cu 476 mil. euro in decurs de numai o luna, conform datelor BNR.

Soldul datoriei pe termen scurt a coborat astfel la 20,11 mld.euro, in timp ce datoria pe termen mediu si lung a companiilor a urcat la 35,68 mil. euro, cu aproape 9 mld. euro mai mult decat in urma cu un an.
Fata de sfarsitul anului trecut, datoria pe termen scurt a scazut cu 9,4%, iar cea pe termen mediu si lung a crescut cu 1,6%. Tendinta de reorientare a structurii datoriei externe catre o ajustare a imprumuturilor pe termen scurt in favoarea celor pe termen mediu si lung a fost reflectata in aprilie si de cresterea soldului depozitelor constituite de straini pe termen mediu si lung in bancile locale cu 161 mil. euro fata de martie.
Aceste depozite constituie de regula forme de finantare a filialelor locale de catre grupurile internationale din care fac parte.
De la sfarsitul lunii mai, Banca Nationala nu mai cere constituirea de rezerve minime pentru resursele atrase cu scadenta mai mare de doi ani, ceea ce incurajeaza transformarea unor linii de credit pe termen scurt in imprumuturi pe termen mediu sau lung.
Eugen Sinca, economist al BCR, apreciaza ca decizia BNR de a reduce la zero rata rezervelor minime obligatorii cerute pentru finantarile cu maturitati mai lungi de doi ani ar putea consolida in lunile urmatoare procesul de reducere a datoriei pe termen scurt in paralel cu majorarea celei pe termen mediu si lung.
O asemenea modificare in structura datoriei externe ar reduce vulnerabilitatea Romaniei, in conditiile in care la sfarsitul anului trecut aparusera semne de intrebare privind capacitatea de acoperire a serviciului unei datorii pe termen scurt de peste 22 mld. euro in conditii de criza, cand sectorul privat inregistreaza scaderi importante de venituri. Datoria pe termen scurt este si foarte costisitoare, Romania facand plati de 12,7 mld. euro in primele patru luni ale anului in contul acesteia, suma reprezentand peste 80% din serviciul total al datoriei externe.
Ramane de vazut daca ajustarea a continuat in luna mai, cu atat mai mult cu cat modificarea regimului rezervelor minime obligatorii ale bancilor a intrat in vigoare la sfarsit de luna. La sfarsitul lunii aprilie, depozitele nerezidentilor pe termen mediu si lung inregistrau un sold de 5,36 mld. euro, cu 202 mil. euro sub nivelul de la sfarsitul lui 2008, dar cu 773 mil. euro peste cel din aprilie 2008.
Ca pondere in totalul datoriei externe, depozitele au ajuns la 10,4%, in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de ponderea inregistrata in martie. Fiind constituite pe termen mediu si lung, acestea pot fi considerate o forma de finantare stabila a bancilor locale. In urma cu doi ani, in aprilie 2007, soldul depozitelor constituite de straini se ridica la numai 1,7 mld. euro, sumele evidentiate la acest capitol fiind considerate o forma a capitalului speculativ care intrase in bancile romanesti pentru a profita de dobanzile mult mai ridicate decat pe alte piete europene. O buna parte din aceste fonduri au iesit din sistem pana la sfarsitul lui 2007 din cauza crizei care s-a extins pe pietele financiare mature, miscare reflectata in mai multe episoade de depreciere abrupta a leului.
Potrivit estimarilor BNR, in primele patru luni ale anului bancile au platit dobanzi de 676 mil. euro in contul depozitelor de 5,36 mld. euro, suma reprezentand peste 4% dintr-un serviciu total al datoriei externe a Romaniei de 15,8 mld. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO