Bănci și Asigurări

Incetinire simultana si a creditelor, si a depozitelor

Incetinire simultana si a creditelor, si a depozitelor
25.11.2008, 17:54 16

Scumpirea substantiala a creditului in valuta si inasprirea conditiilor de acordare au facut ca soldul finantarilor pentru companii acordate de bancile locale sa scada in octombrie cu aproape doua puncte procentuale fata de luna precedenta, in timp ce finantarile in lei au inregistrat o crestere minima de 0,4%.

De altfel, componenta in lei a fost singura care a continuat sa inregistreze majorari usoare si pe retail si pe corporate, asa incat se profileaza perspectiva unei reveniri a leului in pozitia de moneda de finantare preponderenta, exceptand finantarile pentru clienti locali inregistrate la banci din afara.
Cu toata scaderea din octombrie, viteza anuala de crestere a creditului in valuta ramane net superioara celei a finantarilor in lei: creditul de retail in lei a inregistrat o majorare de 29%, fata de un ritm de peste 74% al imprumuturilor contractate in valuta.
Bancherii considera ca finantarea in lei poate fi o solutie in contextul restrangerii liniilor de credit in euro de la bancile-mama, insa problema ar fi ca nu pot mobiliza resurse pe termen mediu si lung in moneda nationala si exista dificultati la determinarea pretului pentru scadente mai mari, in lipsa unor repere la nivelul pietei.
Pe segmentul de retail, bancile au reclamat ca introducerea noilor norme cerute de BNR face ca un numar mare de clienti sa nu se mai califice pentru obtinerea unui credit, dincolo de reducerea substantiala a sumelor maxime care pot fi imprumutate in noile conditii.
In paralel cu franarea creditului, dinamica depozitelor populatiei si ale firmelor s-a redus de la 32,6% in septembrie la 25,2% in octombrie, valoarea totala a acestora ajungand la 140,6 mld. lei (37 mld. euro).
In urma cu un an, cresterea depozitelor era de aproape 30%. Dinamica depozitelor in lei ale persoanelor fizice a inregistrat o cadere dramatica, de la 53% la 30%. In cazul companiilor, octombrie a consemnat injumatatirea vitezei anuale de crestere, de la peste 20% la 9,7%.
Per ansamblu, depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au scazut in luna octombrie cu 3,3% fata de septembrie 2008. Plasamentele in lei ale gospodariilor populatiei si persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) au scazut cu 0,7%, respectiv cu 8% fata de septembrie, ajungand la 49,98 mld. lei, si respectiv 41,56 mld. lei.
Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat in octombrie o crestere de 30% (21% in termeni reali) fata de 31 octombrie 2007, in timp ce plasamentele in moneda locala ale persoanelor juridice au avansat cu 9,7% (2,1% in termeni reali).
Depozitele in valuta ale populatiei si persoanelor juridice, exprimate in lei, s-au diminuat in octombrie cu 1,7% fata de septembrie, pana la 49,116 miliarde de lei. Exprimate in euro, plasamentele in moneda straina au avansat cu 0,2%, la 13,41 miliarde de euro.
Comparativ cu octombrie 2007, depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei, au crescut cu 36,3% (exprimat in euro, avansul plasamentelor in valuta ale rezidentilor a fost de 24,2%).
Depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei, exprimate in lei, au urcat cu 34,8% (exprimata in euro, cresterea a fost de 22,8%), iar plasamentele in moneda straina ale persoanelor juridice, exprimate in lei, s-au majorat cu 38,5% (exprimata in euro, cresterea a fost de 26,2%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO