ING Bank a obţinut profit de 255 mil. lei şi a majorat cu 23% creditarea în S1, până la 20 mld. lei

14 aug 2017 Autor: Anelis Baciu

Michal Szczurek, CEO al ING România: Clienţii noştri sunt cetăţeni care folosesc internet banking-ul şi e-commerce şi adoptă imediat noi produse digitale.

ING Bank, a şaptea bancă din piaţa locală după active, şi-a majorat portofoliul de credite cu 23% în ultimul an, până la 20 miliarde de lei (4,4 mld. euro), banca ajunând la o cotă de piaţă de 8,6% pe creditare la finalul lunii iunie. Rata de creştere a creditelor a ING este cea mai mare anunţată până acum. Spre comparaţie, bănci mari precum BCR, Banca Transilvania, BRD sau Raiffeisen au anunţat creşteri de maximum 5% an la an. Totodată, la nivelul întregului sistem bancar rata de creştere a creditelor a fost de 4,2%, potrivit BNR.

Creşterea creditelor acordate de ING nu a venit fără costuri, în condiţiile în care provizioanele aferente împrumuturilor au avansat într-un ritm mult mai accelerat, respectiv 45%.

„Costurile de risc au ajuns la 43 mil. lei, cu 45% mai mult faţă de iunie 2016, în primul rând datorită creşterii volumului de credite noi şi datorită evaluării periodice a portofoliului, pentru a asigura niveluri de pro­vi­zionare adecvate“, scrie în comunicatul ofi­cial transmis de bancă.

Creşterea nivelului de provizioane la nivelul creditelor noi poate avea două explicaţii: pe de o parte este posibil ca banca să le provizionat din motive prudenţiale, ori pe de altă parte, creditele noi acordate sunt riscante.

În ultima perioadă bancherii au afirmat că portofoliul nou de credite are o performanţă foarte bună, fiind mai puţin riscant.

Pe de altă parte, ING precizează că rata creditelor neperformante continuă să fie mult sub media pieţei şi se afla la un nivel de 3,8% la finalul primului semestru din acest an, fiind cu 0,8% mai mică faţă de luna iunie a anului trecut. La nivelul întregului sistem bancar rata de neperformanţă ajunge la aproape 10%.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.08.2017

 
Cuvinte cheie:
ing
, majorare
, creditare
, ing bank
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide