Bănci și Asigurări

ING crede ca a castigat pariul pe retail cu Self'Bank

11.10.2004, 00:00 18

Numarul conturilor noi deschise la ING Bank de clientii persoane fizicea depasit 7.000 in primele trei luni de la lansarea programului de retail "Self?Bank".
"Evoluam conform asteptarilor", a declarat Paul Prodan, directorul general adjunct al ING responsabil al proiectului. El spune ca volumul de numerar depus a fost, in medie, mai mare cu 20% decat cel al numerarului retras.
La sfarsitul lunii septembrie, banca avea 15 noi birouri operationale specializate in servicii de retail.
Dirk Serbruyns, presedintele ING Romania, spune ca planul de extindere a retelei are drept tinta cresterea numarului de locatii deshise pana la 20 la nivelul Bucurestiului la sfarsitul acestei luni. Acestora li se vor adauga inca 10 in cursul lunii noiembrie, amplasate inclusiv in Constanta, Timisoara si Brasov.
ING intentioneaza ca la sfarsitul acestui an sa poata oferi pachetele de servicii dedicate persoanelor fizice prin 45 de unitati, reteaua urmand a fi extinsa si in Pitesti, Ploiesti, Cluj-Napoca si Iasi.
Programul de retail se bazeaza pe dotarea locatiilor cu doua masini care permit retragerea si depunerea de numerar, transferuri bancare, plata facturilor, schimburi valutare, emiterea de extrase de cont, schimbarea automata a codului PIN, accesul fiind permis pe baza cardului emis clientului in momentul deschiderii contului de baza. ING plateste o dobanda de 14% pe an pentru economiile atrase, in timp ce dobanda la creditul personal in lei este de 27% pe an.
ING a participat in acest an la proiecte de finantare a unor companii romanesti in valoare totala de peste 355 milioane de euro.
Cel mai recent a constat in acordarea unui credit reinnoibil de 70 milioane de dolari companiei Romania Cable Systems (RCS), pentru finantarea de achizitii, capital social de lucru si viitoare majorari de capital.
"Semnat in urma cu cateva zile, acordul de imprumut are o durata de cinci ani. Practic, este vorba si de o refinantare a unor credite acordate de ING in anii anteriori", a declarat Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank.
RCS este unul dintre cei mai importanti operatori de cablu si telecomunicatii din Romania. Serviciile pentru transmisii de date, Internet, televiziune prin cablu si telefonie fixa sunt furnizate de Romania Data Systems (RDS), prin intermediul infrastructurii RCS. Compania este controlata de fondurile de investitii EPIC (Austria) si Qudrant (Statele Unite). Grupul de firme RCS&RDS desfasoara operatiuni in Romania, Ungaria si Slovacia, deservind peste un milion de clienti.
In perioada 1998 - 2003, grupul a investit mai bine de 100 de milioane de dolari in realizarea unei retele nationale de transmisii de date si Internet si servicii de voce si imagine. La finele anului 2003, cifra de afaceri a RCS&RDS a depasit 80 milioane dolari, cea mai mare parte fiind realizata in Romania.
In ultimii trei ani, grupul a dus o campanie imporanta de achizitii, cumparand alti jucatori importanti de pe piata locala de cablu si telecomunicatii. In aprilie 2002, Romania Data Systems a achizitionat 70% din actiunile furnizorului de servicii Internet TotalNet, procent majorat pana la 99,96%, in decembrie 2003. La inceputul lunii aprilie 2003, RCS a cumparat TerraSat din Resita, operator cu aproximativ 150.000 de abonati si incasari de 9,53 milioane dolari la nivelul anului 2003. Anul acesta, RCS a preluat in luna februarie 2004, impreuna cu Astral Telecom, furnizorului de servicii CATV si Internet FX Communications.
ING a mai aranjat anul acesta un credit sindicalizat de 17,5 milioane de euro pentru Compania Nationala pentru Autostrazi si Drumuri. De asemene, a cofinantat impreuna cu HVB un credit de export in valoare de 78 milioane de euro pentru CFR Calatori.
Recent, banca a acordat un credit de 190 milioane de euro companiei Termoelectrica, pentru finantari comerciale.
"Pozitia noastra pe piata e mult mai importanta decat o arata nivelul activelor inregistrat in bilantul nostru", afirma Negritoiu.
ING a fost alaturi de CSFB consultant pentru privatizarea Petrom cu compania austriaca OMV. De asemenea, este agentul de plata si banca la care va fi deschis contul escrow prin care vor intra banii (1,5-1,8 miliarde de euro).
ING a sarbatorit vineri 10 ani de prezenta pe piata romaneasca. "Banca a beneficiat in mod cert de intrarea timpurie pe aceasta piata si in acelasi timp a venit cu numeroase contributii la dezvoltarea locala", a declarat Eric Boyer, membru in Comitetul Executiv al ING Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO