Bănci și Asigurări

ING ia prima amenda din pensii private: 382.000 euro

19.06.2008, 19:13 17

ING Asigurari si ING Fond de Pensii au fost sanctionate cu amenzi de 225.000 de lei (62.500 de euro), respectiv 1,16 mil. lei (320.000 de euro) de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pentru externalizarea activitatii de administrare a activelor, lucru interzis printr-o decizie a Comisiei din luna aprilie.
Aceasta este prima amenda si cea mai dura sanctiune dispusa pana acum de Comisie, in trecut alti administratori de pensii private fiind sanctionati cu avertisment scris. Valoarea totala a amenzii este de 382.500 de euro, reprezentand 0,5% din capitalul social al celor doua companii. Aceasta este cea mai mica amenda pe care o poate primi un administrator de pensii private, valoarea maxima fiind de 5% din capitalul social.
ING Asigurari administreaza doua fonduri de pensii facultative (pilonul III), ING Clasic si ING Optim, care aveau active de
9,7 mil. lei (2,7 mil. euro) la sfarsitul lunii mai si circa 28.000 de clienti. ING Fond de Pensii este liderul pietei pensiilor obligatorii (pilonul II), cu aproape 1,4 milioane de clienti si contributii colectate de 9,23 mil. euro la sfarsitul lunii mai.
Comisia de Pensii a amendat cele doua companii pentru ca acestea si-au externalizat activitatea de administrare a activelor catre ING Asset Management B.V. The Netheerlands - Sucursala Bucuresti. In termen de 30 de zile, companiile sunt obligate sa plateasca amenda si sa intrerupa contractul pe care il au cu societatea de asset management. In aceeasi perioada, companiile pot ataca decizia.
"Ne surprinde decizia CSSPP de a sanctiona ING Asigurari de Viata S.A. si ING Fond de Pensii S.A. pentru utilizarea ING Asset Management BV Olanda in scopul investirii activelor fondurilor de pensii facultative si cele private. ING a procedat intotdeauna conform reglementarilor legale si a informat in mod transparent comisia despre externalizarea investirii activelor fondurilor de pensii inca de anul trecut, din august. ING va contesta aceasta decizie si intentioneaza sa o discute cu Comisia pentru clarificarea cat mai urgenta a acestei situatii", au declarat reprezentantii ING.
CSSPP a interzis externalizarea activitatii de administrare a activelor printr-o decizie din data de 8 aprilie.
Inainte de aceasta, externalizarea nu era interzisa in mod expres prin lege, insa legislatia prevedea faptul ca firmele de pensii obligatorii au ca obiect exclusiv de activitate administrarea fondurilor de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO