Bănci și Asigurări

ING investeşte 250 mil. euro în centrul de servicii de la Cluj

Autor: Ciprian Botea

09.09.2010, 23:54 22

Olandezii de la ING vor să investească 250 mil. euro înurmătorii zece ani în dezvoltarea centrului regional de serviciipentru clienţi din Cluj-Napoca, unde vor fi angajaţi o mie deoameni până în 2013.
"Încercăm să consolidăm procesele operaţionale desfăşurate înprezent în şapte ţări din Europa Centrală şi de Est într-un singurloc. Acest transfer de activitate va însemna în cele din urmăcosturi reduse şi implicit preţuri mai mici la poliţele deasigurare", a declarat Tom McInerney, directorul de operaţiuni aldiviziei de asigurări a ING Group.
Clujul a fost ales după o analiză a mai multor locaţii din EuropaCentrală şi de Est datorită faptului că oraşul este un centruuniversitar cu peste 100.000 de studenţi, dintre care vor firecrutaţi viitorii angajaţi.

Angajaţii centrului deschis la Cluj vor lucra în momentul în careactivitatea va atinge capacitatea maximă pentru clienţii divizieide asigurări a ING din ţări precum România, Cehia, Slovacia,Polonia sau Ungaria. În prezent, la Cluj sunt angajaţi 120 deoameni care se ocupă cu procesarea poliţelor de asigurări de viaţăpentru companiile grupului din Cehia şi Slovacia. Majoritateaacestora sunt români, dar există şi salariaţi cehi, deexemplu.
Totodată McInerney spune că operaţiunile din România ale grupuluise vor concentra în continuare pe segmentul de asigurări de viaţăşi pensii private, dacă pe alte pieţe compania desfăşoarăactivităţi şi pe alte segmente ale pieţei, cum ar fi asigurărileauto şi property. El apreciază că piaţa de asigurări de viaţă dinRomânia este atractivă pentru companiile de profil în condiţiile încare valoarea primelor subscrise pe acest segment reprezintă doar0,3% din Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu o medie de 4%din PIB în ţările dezvoltate.

"În România, asigurările de viaţă au o pondere de doar 0,3% dinPIB, comparativ cu o medie de 4% pe pieţele dezvoltate. Datorităgradului redus de penetrare a asigurărilor de viaţă, dar şiexpansiunii clasei mijlocii, potenţialul de dezvoltare la nivellocal este foarte mare", a comentat el.
Divizia de asigurări a ING obţine în prezent 45% din venituri de pepieţele în curs de dezvoltare, aici fiind incluse şi operaţiuniledin România, dar în următorii ani vrea să schimbe raportul de forţedintre regiunile dezvoltate şi cele emergente.
"Intenţionăm ca în viitor să investim mai mult din profitul generatpe pieţele dezvoltate în activitatea din ţările emergente, astfelîncât aceste zone să ajungă să genereze cea mai mare parte dinveniturile grupului", potrivit lui McInerney. Pieţele emergenteunde ING activează în prezent sunt concentrate în Europa de Est,Asia şi America Latină. Oficialul ING Group spune că alocarearesurselor suplimentare pe diverse pieţe va avea loc în funcţie dedouă criterii care reflectă gradul de atractivitate al regiuniirespective: mărimea populaţiei ţării respective şi pondereaasigurărilor de viaţă în PIB. Astfel, România va fi una din pieţeleprioritare pentru ING, în contextul în care are a doua populaţie camărime din Europa Centrală şi de Est după Polonia, dar are o ratăde penetrare a asigurărilor de viaţă mult mai scăzută decât înaceastă ţară. Totodată, în comparaţie cu celelalte pieţe emergentemari, cum ar fi China sau India, România prezintă unele avantaje deordin legislativ, în condiţiile în care statul român permite unuiinvestitor străin să deţină în proporţie de 100% o companie deasigurări, în timp ce în India deţinerea este limitată la 26% dinacţiuni, iar în China la 49% din acţiuni, a mai spus şeful divizieide asigurări.

De asemenea, McInerney apreciază că în contextul în care veniturilepopulaţiei stagnează, statul ar putea încuraja oamenii săeconomisească prin acordarea anumitor facilităţi fiscale laîncheierea de poliţe de asigurări de viaţă şi pensii private, dupămodele existente în mai multe ţări din Uniunea Europeană şi StateleUnite. El apreciază că o creştere a gradului de penetrare aasigurărilor de viaţă ar fi benefică pentru economie, deoarecebanii atraşi de companiile de asigurări şi fondurile de pensiiîn­seam­nă investiţii pe termen lung în economie.
Grupul ING derulează operaţiuni pe piaţa locală din 1994 prinintermediul unei sucursale bancare, ulterior fiind aduse şidiviziile de asigurări, pensii sau leasing. ING Asigurări esteliderul pieţei locale de asigurări de viaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO