Bănci și Asigurări

ING si UniCredit vad euro la 4,50 lei la final de an

ING si UniCredit vad euro la 4,50 lei la final de an
15.06.2009, 17:12 12

BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual pe 30 iunie, pana la 9% pe an, fara ca o asemenea miscare sa influenteze negativ cursul leu/euro atat timp cat este deja luata in calcul de piata, estimeaza analistii ING Bank si ai UniCredit.

In acelasi timp, cele doua banci anticipeaza o inrautatire a pozitiei leului in raport cu euro in a doua jumatate a anului, prognoza de curs de final de an indicand o paritate de 4,50 lei pentru un euro. Aceasta ar insemna o depreciere a leului cu peste 7% fata de nivelul actual.
Unul dintre argumentele care ar urma sa stea la baza deciziei BNR de pe 30 iunie privind reducerea dobanzii este dezinflatia continua din ultimele luni. Pe langa aceasta, analistii remarca faptul ca activitatea de creditare ramane in mare parte inghetata, fiind necesar un stimul mai puternic din partea bancii centrale.
"Avand in vedere dezinflatia continua in contextul in care creditarea inca este inghetata, BNR ar putea decide pe 30 iunie inca o reducere mai abrupta a dobanzii, cu 0,5 puncte procentuale", apreciaza UniCredit. Pentru a doua jumatate a anului, analistii grupului italian intrevad mai putine scaderi semnificative ale dobanzii-cheie la lei in conditiile in care va fi greu ca BNR sa-si atinga tinta de inflatie. Astfel, dobanda ar urma sa fie de 9% si la sfarsitul trimestrului III, respectiv de 8,5% in decembrie. Totusi, dobanda interbancara ROBOR la 3 luni nu ar urma sa scada sub pragul de 10% pe an pana la sfarsitul anului.
ING vede probabila o scadere a dobanzii cu jumatate de punct procentual pe 30 iunie, pana la 9%, posibil a fi urmata de inca o reducere in august. "Ne asteptam ca scaderea de pe 30 iunie sa aiba un impact limitat asupra leului avand in vedere ca miscarea este deja inclusa in cotatii", afirma analistii ING.
Banca britanica Barclays are o viziune mai rezervata, anticipand pentru 30 iunie o scadere a dobanzii BNR cu numai 0,25 puncte procentuale, pana la 9,25% pe an, urmata de o scadere de aceeasi marime pana in septembrie, nivelul de 9% fiind pastrat pana la sfarsitul anului.
Independent de evolutia dobanzii, perspectiva de curs de schimb se inrautateste insa pentru a doua jumatate a anului, printre factorii de presiune mentionati de analisti numarandu-se posibilitatea ca Guvernul sa rateze tintele de deficit bugetar si de inflatie din acordul cu FMI, amplificarea declinului economic, riscul unor scaderi ale ratingului de tara, scaderea intrarilor de valuta de la romanii care muncesc in strainate.
UniCredit vede euro la 4,38 lei la sfarsitul lui septembrie, pentru ca la finalul anului sa ajunga la un varf istoric de 4,50 lei/euro. "Ce e mai rau nu a trecut inca", apreciaza analistii grupului italian comentand scaderea abrupta a investitiilor ca si componenta a PIB cu 36,6% in trimestrul I fata de aceeasi perioada a anului trecut. UniCredit vorbeste despre un "colaps" atat al cererii la nivelul UE, cat si al celei locale drept cauza a contractiei economice cu 6,2% din primul trimestru.
Aceeasi corectie negativa puternica, reflectata si la nivelul activitatii economice in ansamblu, ar fi explicatia pentru ingustarea deficitului de finantare externa.
Din perspectiva ING, pentru sfarsitul lui 2009 - inceputul lui 2010 se acumuleaza "riscuri destul de ridicate" ca leul sa slabeasca. "Pe termen scurt, este probabil ca orice stire negativa sa aiba un impact minimal asupra leului datorita determinarii BNR de a mentine cursul stabil. (...) Totusi, cresc riscurile ca la evaluarile FMI din decembrie si martie 2010 sa apara probleme atat cu deficitul bugetar, cat si cu inflatia", comenteaza analistii ING.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO