Bănci și Asigurări

ING: Vom creste organic, fara achizitii

25.06.2004, 00:00 21



Grupul financiar olandez ING nu are de gand sa faca nici o achizitie in Europa Centrala, inclusiv in Romania, a declarat Harry Sistermans, responsabil cu operatiunile in regiune.



Motivatia acestei orientari de strategie? "Nu mai avem banii necesari pentru o asemenea tranzactie. Pe de alta parte, in circumstantele de piata actuale, consideram ca o abordare de crestere organica este mai potrivita", a spus oficialul ING.



El admite ca o eventuala achizitie ar putea grabi obtinerea de catre ING a unei cote de piata importante in retail. Sistermans spune insa ca in ultimii trei ani forta financiara a grupului a scazut din cauza performantei slabe a pietelor de capital - care a afectat bilantul, dar si a resurselor importante absorbite de investitiile in asigurari. De fapt, asigurarile constituie un pilon esential al afacerilor ING, plasandul-l in prezent pe locul 11 in topul institutiilor financiare europene dupa nivelul capitalizarii bursiere, cu 34,9 miliarde de euro.



Sistermans afirma ca ING este hotarat sa construiasca o divizie puternica de retail banking in Romania, insa prin forte proprii, pe baza experientei acumulate printr-o prezenta de 10 ani pe piata. Dupa mai multe amanari, pachetul de servicii si produse tipice de retail ar urma sa fie lansat pe 12 iulie.



ING a facut un prim pas spre retail in 2003, prin lansarea unui pachet de credite ipotecare. Oferta pregatita pentru a fi lansata din aceasta vara se bazeaza pe un sistem de distributie sustinut de o retea informatica complexa, prin care banca urmareste minimizarea costurilor de operare, mult reduse comparativ cu o retea clasica de sucursale.



ING Bank are in prezent 13 agentii, urmand sa o deschida in curand pe a paisprezecea, la Iasi. Potrivit lui Harry Sistermans, ING nu intentioneaza sa schimbe statutul de sucursala al entitatii bancare din Romania (fara personalitate juridica). Acesta este considerat a fi mai avantajos pentru banca, in conditiile in care nu este supusa constrangerilor prudentiale impuse de BNR, dar si pentru clientela, care poate avea acces direct la oferta bancii mama. La inceputul acestui an, numele ING era vehiculat alaturi de cel al HVB, ca potentiali investitori interesati de etapa a doua a privatizarii BCR. Oficiali ai HVB au confirmat un asemenea interes, in timp ce cei ai ING exlud ipoteza oricarei achizitii. La sfarsitul anului trecut, ING Bank Romania se situa pe locul sase in calsamentul pietei dupa valoarea in euro a activelor. Cota sa de piata s-a contractat usor in conditiile ponderii in crestere a creditarii in lei, care a afectat valoarea in euro a activelor bilantiere, din cauza deprecierii. Desi se vorbeste despre o intarire a competitiei in retail, aceasta nu se vede si la ghiseele bancilor. Acestea continua sa practice marje foarte mari de dobanda si continua sa se concentreze mai mult pe vanzarea unor produse decat pe atragerea si fidelizarea clientilor prin calitatea unor pachete complete de servicii.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO