Bănci și Asigurări

Înjumătăţirea costului riscului a salvat profitul Raiffeisen

Înjumătăţirea costului riscului a salvat profitul Raiffeisen
18.08.2010, 23:30 34

Înjumătăţirea costurilor cu provizioanele pentru crediteîndoielnice şi pierderi până la 22,6 mil. euro a permis menţinereaprofitului net al Raiffeisen Bank pe semestrul I la 50 mil. euro,deşi venitul net al băncii a scăzut cu 12%, până la 210,4 mil.euro.

Cum de a fost posibilă o scădere atât de mare a cheltuielilor cuprovizioanele?

"Ceea ce vedem azi ca profit nu este de fapt rezultatul pesemestrul I 2010, ci profitul generat de activitatea din urmă cudoi-trei ani, când Raiffeisen a fost mai puţin agresivă decât altebănci şi pierdea cotă de piaţă. Ceea ce atunci era interpretatdrept slăbiciune, acum dă roade: sunt convins că avem o calitate aportofoliului mult mai bună decât media pieţei. În al doilea rând,am început să facem provizioane mai devreme şi într-un mod maiconservator decât alţi competitori, din semestrul I 2009, iaraceastă provizionare timpurie ne permite acum o scădere acosturilor", explică Steven van Groningen, preşedintele RaiffeisenBank.

Pentru perioada următoare, el spune că banca aşteaptă să vadăcât de mare va fi impactul scăderii salariilor în sectorul public,clienţii care ajung astfel la un grad de îndatorare foarte marefiind deja abordaţi cu posibile soluţii de restructurare adatoriilor. "La companii sunt convins că am identificat posibileleprobleme şi sunt provizionate, dar aşa cum nu existăpredictibilitate pentru afacerile clienţilor, nu există nici pentrunoi la nivelul provizioanelor."

Din punct de vedere operaţional, rezultatele Raiffeisen pesemestrul I au fost afectate de recesiune, astfel că venitul net ascăzut cu 12%, în timp ce cheltuielile operaţionale au fost redusecu numai 3,7%.

"Am făcut eforturi pentru reducerea cheltuielilor, am renegociattot ce am putut la contractele de închiriere, numărul angajaţilor acontinuat să scadă uşor prin neprelungirea contractelor temporareşi pensionări anticipate, s-au mai diminuat şi salariile, darveniturile au scăzut mai mult din cauza declinului economiei",spune Van Groningen.

Cheltuielile de personal au scăzut cu numai 1% în euro (1,7% înlei), până la 57,7 mil. euro, în condiţiile în care numărulangajaţilor s-a redus cu 606, până la 5.906. Numărul de unităţi aajuns la 539, cu 19 mai puţine decât în urmă cu un an.

În timp ce creditele au crescut cu 6,7%, până la peste 2,7 mld.euro, depozitele atrase s-au majorat cu 5,2%, până la 3,4 mld.euro. "Creşterea creditelor a venit din finanţări noi, nefiindcazul de repatrieri de credite. La depozite am crescut constant, nuam fost niciodată în situaţia de a ne trezi fără lichiditate şi săieşim să alergăm după depozite, fiind percepuţi de clienţi drept obancă prudentă." Pe baza profitului semestrial de 50 mil. euro, arentabilităţii capitalurilor proprii de 18,6% (faţă de 20,8% înurmă cu un an), a calităţii portofoliului şi a lichidităţii VanGroningen afirmă că "este un moment de oportunitate pentru noi săne uităm la posibilităţi de creştere a cotei de piaţă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO