Bănci și Asigurări

Înjumătăţirea provizioanelor le-a adus ungurilor de la OTP un profit de 3 milioane de euro

Înjumătăţirea provizioanelor le-a adus ungurilor de la OTP un profit de 3 milioane de euro

Laszlo Diosi, şeful OTP Bank, declara recent că strategia băncii se va schimba anul acesta şi va acorda o atenţie mai mare agriculturii şi industriei alimentare

Autor: Ciprian Botea

12.03.2012, 00:05 528

Banca a constituit provizioane noi de 123 mil. lei (29 mil. euro) anul trecut, în scădere cu 46% faţă de 2010. Revenirea pe profit se datorează exclusiv cheltuielilor mai mici cu provizioanele, în condiţiile în care venitu­rile din dobânzi şi comisioane au stagnat la 320 mil. lei.

"Câştigul de anul trecut a fost rezultatul scăderii semnificative a costurilor cu riscul, pentru că veniturile operaţionale au rămas la acelaşi nivel", scrie în raportul anual al grupului maghiar.

Mai mult, veniturile din dobânzi au scăzut în ultimul trimestru al anului cu circa 13%, până la 73 mil. lei, iar banca a raportat un rezultat negativ de 10 mil. lei (2,4 mil. euro) în perioada octombrie-decembrie 2011. Banca raportase după primele nouă luni de anul trecut un profit net de 23 mil. lei.

OTP Bank raportase o pierdere record de 98 mil. lei (peste 23 mil. euro) în 2010 din cauza provizioanelor constituite pentru opt proiecte mari, majoritatea din sectorul imobiliar. Oficialii băncii estimau la începutul anului trecut că OTP va reveni în 2011 la un profit similar cu cel din 2009, de circa 18 mil. lei, dar ţinta a fost ratată, în condiţiile în care creditele neperformante au continuat să se acumuleze, chiar dacă într-un ritm mai lent.

Volumul creditelor cu întârzieri mai mari de 90 de zile la plata ratelor a ajuns la 660 mil. lei (153 mil. euro) anul trecut, cu 23% mai mult decât în luna decembrie 2010. Ponderea creditelor neperformante ajungea la 12,1% din portofoliul total la sfârşitul lui 2011, comparativ cu 10,6% în anul precedent. Faţă de luna septembrie, ponderea creditelor neperformante a scăzut cu un punct procentual.

"Rata creditelor neperformante a scăzut în trimestrul al patrulea, pentru că o expunere corporate cu probleme a fost transferată în bilanţul OTP Core (divizia grupului care cuprinde activităţile de bază din Ungaria - n. red.). Fără acest transfer ponderea creditelor neperformante ar fi urcat la 13,7% din portofoliul total", se precizează în raportul grupului.

Totodată, cheltuielile operaţionale au crescut cu 3% şi au ajuns la 201 mil. lei, astfel că rata costuri pe venituri s-a deteriorat până la 59,6%. Cheltuielile au crescut chiar dacă banca a luat măsuri de restructurare anul trecut şi a închis şase unităţi şi a rămas cu o reţea de 100 de sucursale şi agenţii.

Portofoliul de credite al băncii a crescut cu 8% în 2011, până la 5,47 mld. lei (1,27 mld. euro), cu toate că volumul total al activelor administrate a scăzut uşor şi a ajuns la 6,4 mld. lei. Creditele acordate populaţiei au depăşit pragul de 4 mld. lei, fiind în creştere cu 11% faţă de 2010, finanţările acordate pentru achiziţia de locuinţe având cea mai mare creştere. Laszlo Diosi, şeful OTP Bank, declara recent că strategia băncii se va schimba anul acesta şi va acorda o atenţie mai mare agriculturii şi industriei alimentare.

Depozitele atrase de la clienţi au scăzut cu 3%, până la 1,68 mld. lei, în condiţiile înjumătăţirii volumului resurselor atrase de la companii. În schimb, depozitele clienţilor persoane fizice s-au majorat cu 18% şi au ajuns la 1,34 mld. lei. Indicatorul credite pe depozite s-a deteriorat până la aproape 300%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO