Bănci și Asigurări

Intervenţiile BNR au ridicat piaţa valutară la peste 41 mld. euro

Intervenţiile BNR au ridicat piaţa valutară la peste 41 mld. euro

Foto Silviu Matei

Autor: Voican Razvan

13.06.2012, 00:03 340

Orice lună de stres pentru leu este asociată în mod obişnuit cu o creştere vizibilă a volumelor tranzacţionate pe piaţa valutară, iar luna mai 2012 nu a făcut excepţie, consemnând vârful anului cu un total de 41,6 mld. euro.

În lunile precedente în care cursul se mişca imperceptibil în ritmul doi paşi înainte - unu înapoi, şi volumele schimburilor valutare staţionau într-o marjă de 32 - 35 mld. euro. Odată ce stresul venit din exterior şi-a făcut simţite efec­tele pe piaţă prin creşterea cererii de valută, au urcat şi volumele, iar în spatele acestor creşteri a fost uşor ghicită prezenţa băncii centrale.

De obicei BNR se ferea să discute despre presupusele sale intervenţii valutare, însă scenariile de depreciere puternică a leului vehiculate pe piaţă în ultima vreme au încurajat banca centrală să-şi asume mai deschis regimul de flotare controlată a cursului, regim care presupune explicit intervenţii pentru întreţinerea echilibrelor. Mai mult, BNR a descurajat ferm prognozele de creştere a cursului la 5 lei/euro.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Vârful anului pe piaţa valutară în mai: tranzacţii de 41,6 miliarde de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO