Bănci și Asigurări

Intrarea pe segmentul de pensii private costa 50.000 de euro

27.07.2006, 18:41 13

Taxa pentru autorizarea societatilor de pensii private va fi de 50.000 de euro, restul operatiunilor de autorizare si avizare fiind taxate cu sume intre 50 si 20.000 de euro, arata un proiect de norme legislative privind sistemul pensiilor private, publicat pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Proiectul de norme face parte din al treilea pachet de norme de autorizare emise de supraveghetorul viitoarei piete de pensii private. Cele trei pachete pot fi consultate pe site-ul institutiei si sunt supuse dezbaterii publice pe o perioada de o luna de la publicare, adica pana in perioada 10 - 24 august.
Conform ultimului proiect de norme publicat de CSSPP, autorizarea de constituire a societatii de pensii va fi supusa unei taxe administrative de 50.000 de euro, autorizarea pentru administrarea de pensii private si a fiecarui fond de pensii private va fi taxata cu 20.000 de euro, iar autorizarea prospectului va fi taxata cu 10.000 de euro.
De asemenea, taxele de avizare sunt cuprinse intre 100 de euro (pentru avizarea scaderii comisioanelor de administrare ale fondului) si 10.000 de euro, pentru avizarea depozitarului fondului de pensii private. Pe langa taxele de autorizare si avizare, administratorii fondurilor de pensii private vor plati Comisiei de Supraveghere o taxa lunara de administrare egala cu 0,05% din valoarea activului net al fiecarui fond administrat.
Taxa de administrare platita supraveghetorului pietei se practica si in cazul fondurilor mutuale, de exemplu. Administratorii de fonduri mutuale platesc catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare o taxa in valoare de 1% din veniturile din exploatare obtinute in cursul unui an, adica din comisioanele de administrare. Plata taxei de catre administratorii de fonduri mutuale spre CNVM se face lunar.
Cat despre depozitarul fondurilor, orice banca din sistem poate deveni depozitar, cu conditia obtinerii autorizarii in acest sens din partea CSSPP, mai arata proiectul de norme de autorizare.
Celelalte pachete lansate in dezbatere publica se refera la incetarea activitatii administratorului de fonduri de pensii private, la publicitate, la prospectul schemei de pensii si la capitalul societatilor de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO