Bănci și Asigurări

Investitorii se bat pe eurobondurile emise de Romania

19.10.2004, 00:00 29



Minimuri istorice in aceasta toamna pentru randamentele tuturor celor opt emisiuni de euroobligatiuni romanesti aflate in circulatie pe pietele internationale. Cererea in crestere constanta pentru titluri emise de statul roman ori de companii a ridicat preturile la niveluri record, ceea ce s-a reflectat intr-o comprimare spectaculoasa a randamentelor obligatiunilor romanesti. Ca urmare, acestea s-au apropiat vizibil de cele ale bondurilor emise de tari intrate recent in Uniunea Europeana.



De la un nivel de peste 6% in iunie 2003, de exemplu, randamentul euroobligatiunilor scadente in 2012 a scazut la 4,6%. Emisiunea scadenta in 2008 inregistra un randament de circa 5,5% in iunie 2003, pentru ca in octombrie 2004 sa ajunga la 3,8%. In fine, titlurile care urmeaza sa ajunga la maturitate in noiembrie anul viitor au inregistrat o scadere a randamentului de la 4% la 2,6%.



Performanta eurobondurilor romanesti este reflectata si de restrangerea spectaculoasa a suplimentului de dobanda platit peste nivelul de referinta al obligatiunilor emise de statul german.



Daca luam ca exemplu numai emsiunea scadenta in 2005, aceasta pornea la lansare, in 2000, cu un spread de 6,6 puncte procentuale peste dobanda adusa de Bunds (obligatiunile germane). In 2003 marja se ingustase la 2,5 puncte, pentru ca in octombrie 2004 sa coboare la numai 0,4 puncte procentuale.



In cazul titlurilor care vor ajunge la maturitate in 2012, emise in conditii net mai bune in 2002, spreadul era la pornire de 3,6 puncte procentuale. Un an mai tarziu scazuse la 2,7 puncte, iar in prezent se ridica la numai 0,92 puncte procentuale.



In aceste conditii, titlurile romanesti continua sa fie mai bine cotate in ochii investitorilor straini decat ar indica-o calificativele de risc acordate de agentiile internationale de rating. Din punctul de vedere al acestora, Romania nu poate fi inca incadrata in grupa tarilor cu risc scazut, printre motive fiind mentionate slabiciunile institutionale, dezechilibrul extern in crestere si lipsa de prosperitate economica. Standar&Poor's a ridicat recent ratingul pana la BB+, cu o treapta sub nivelul minim de "investment grade", fiind asteptata o miscare similara si din partea Fitch.



In acest context, nici publicarea raportului de tara pe 2004 al Comisiei Europene nu a impresionat in vreun fel pietele, chiar daca a recunoscut in premiera statutul de economie de piata functionala. Astfel, titlurile romanesti au continuat sa-si imbunatateasca performantele, inscriindu-se pe un trend pozitiv inregistrat de majoritatea bondurilor emise de tari emergernte. Perspectivele economice ale acestora sunt incurajatoare in ochii investitorilor, ceea ce amplifica cererile de cumparare si in consecinta preturile. Spre comparatie, Bulgaria a consemnat in decurs de un an o scadere medie a spreadurilor cu 0,6 puncte procentuale, iar Ungaria cu 0,2 puncte.



Astfel, nivelurile amintite ale marjelor de dobanda inregistrate de titlurile romanesti se situeaza semnificativ sub o medie de 200 puncte de baza (doua puncte procentuale) la nivelul Europei Centrale si de Est.



"Scaderea randamentelor eurobondurilor romanesti este un proces gradual ce va face ca in momentul integrarii in UE spreadurile sa fie apropiate de cele la care se tranzactioneaza acum datoria externa a unor



tari precum Ungaria si Polonia", comenteaza Radu Craciun, senior analist al ABN Amro Bank.



In 2004 Romania nu si-a imbogatit portofoliul de euroobligatiuni cu nici o emisiune noua, iesirea pe pietele externe fiind amanata pentru 2005 in conditiile nevoilor reduse de finantare a deficitului bugetar. Un proiect in acest sens este pregatit si de municipalitatea Bucuresti, care a aprobat lansarea unei emisiuni de 400 milioane de euro pentru finantari in infrastructura. Data emisiunii nu a fost inca stabilita, insa a primit deja de la Standard&Poor's ratingul "BB".



In conditiile ofertei restranse de titluri romanesti disponibile investitorilor straini, acestia au inceput sa caute modalitati de plasament in titluri in lei destinate pietei interne, inca si mai profitabile. Anul viitor vor disparea insa si restrictiile pentru acest tip de plasamente facute de nerezidenti.



In ultimul memorandum de politica economica aprobat de FMI este incrisa prioritatea finantarii de pe piata interna a deficitului bugetar si a datoriei publice, cu accent pe extinderea maturitatilor. Ce sanse are acest obiectiv avand in vedere precedentele create?



"Sansa este foarte mare asa cum observam deja. Practic Romania nu mai este nevoita sa iasa pe pietele externe atat timp cat investitorii straini sunt cei care vin pe piata interna. Este o varianta avantajoasa care face ca riscul valutar sa nu mai fie preluat de Ministerul Finantelor ci de investitori, an conditiile in care costul finantarii pe piata interna este in cadere libera. Iesirea pe piata externa s-ar putea face doar pentru refinantarea emisiunii care ajunge la maturitate in 2005 sau pentru a ramane in atentia investitorilor", spune Radu Craciun.



Autoritatile s-au angajat fata de FMI sa limiteze la 600 milioane de euro emiterea de eurobonduri in 2005, avand in vedere intrarile de valuta asteptate in urma privatizarilor.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO