Bănci și Asigurări

Investitorii se inghesuie sa cumpere aur de la BNR. Cum comentati?

Investitorii se inghesuie sa cumpere aur de la BNR

Ultima moneda emisa de BNR cantareste 31 de grame si s-a vandut cu 5.000 RON

17.04.2009, 00:00 3389

Banca Nationala a vandut in doar doua zile o emisiune de 250 de monede din aur cu efigia regelui Carol I, avand o greutate totala 7,77 kilograme, pe fondul unei cereri ridicate din partea cumparatorilor. De la sucursalele BNR poate oricine sa cumpere monede de aur.

Monedele emise de BNR reprezinta una dintre putinele alternative de a investi in metale pretioase (considerate cele mai sigure plasamente in perioadele de turbulente pe pietele financiare), in conditiile in care nicio banca din Romania nu vinde aur catre populatie.
"Nu mai sunt monede la vanzare. Sunt foarte multi numismati interesati de cumpararea acestor monede, iar tirajul este redus", spune Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR. Practic, intreaga emisiune de monede cu Carol I lansata pe 15 aprilie a fost epuizata in doar doua zile. Costul unui exemplar trece de 5.000 de lei (1.200 de euro). Monedele dedicate aniversarii a 170 de ani de la nasterea regelui Carol I sunt realizate din aur de puritate 999ä, avand o masa de 31,1 grame.
De altfel, de la sfarsitul anului trecut BNR a intensificat emisiunile numismatice pe fondul cererii ridicate. Pe plan local nu exista o piata formala de tranzactionare pentru metale pretioase, schimburile derulandu-se in general prin intermediul bijutierilor sau al caselor de amanet. BNR nu deruleaza in mod uzual operatiuni cu metale pretioase cu populatia, iar dintre bancile din sistem doar BCR ofera servicii de cumparare de aur si alte metale, prin anumite unitati. BCR afisa ieri un pret de cumparare de 63,27 lei pentru un gram de aur. La cursul oficial publicat de BNR, gramul de aur valora 91,82 de lei. Astfel, aurul pus in circulatie prin emisiunea derulata saptamana aceasta de BNR are o valoare de piata de circa 170.000 de euro.
BNR pune in circulatie emisiunile numismatice prin reteaua proprie de sucursale, din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis.
In contextul turbulentelor de pe pietele financiare internationale multi investitori prefera sa se orienteze catre active considerate sigure, cum sunt obligatiunile emise de Trezoreriile din economiile mari sau plasamentele in metale pretioase.
Pe plan international uncia de aur (31,10 grame) se tranzactiona ieri la 892 de dolari. Cotatiile urcasera in februarie peste pragul de 1.000 de dolari/uncie, apropiindu-se de maximele istorice inregistrate in primavara lui 2008.
 
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO