Bănci și Asigurări

Ipotecarele in lei, mai scumpe decat inaintea crizei

17.03.2010, 00:00 38

Dobanda anuala efectiva medie la creditele pentru locuinte inlei ajungea in ianuarie la 13,65%, cu un punct procentual fata deaceeasi luna din 2009, cand piata era blocata din lipsa delichiditati si cu trei puncte peste nivelul din septembrie 2008,inainte de extinderea crizei financiare la nivel local.

Maximul ultimilor ani a fost atins insa in septembrie anultrecut, cand dobanda la ipotecarele in lei ajunsese la 14,76% pean, arata datele BNR.

Dobanzile se mentin la un nivel ridicat in ciuda masurilor derelaxare a politicii monetare a BNR. In 2008, de exemplu, dobandaBNR era 10,25% pe an, in timp ce in prezent a coborat la 7% pe ansi exista asteptari pentru o continuare a trendului de scadere. Deasemenea, pe parcursul anului trecut banca centrala redus nivelulrezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta atat la lei catsi la euro.

Pe de alta parte, bancherii se plang de lipsa de cerere si dedeteriorarea in continuare a portofoliilor de credite.

Creditele ipotecare in lei reprezinta sub 10% din totalulimprumuturilor pentru locuinte acordate de banci, in conditiile incare intotdeauna diferentialul de pret fata de alternativaimprumuturilor in euro a fost foarte mare.

La creditele de consum in lei, dobanda anuala efectiva a coboratcu aproape trei puncte procentuale fata de ianuarie 2009, pana la21,74%, dar se mentin la un nivel ridicat comparativ cu aniianteriori. In prima jumatate a lui 2008, de exemplu, dobanda anualaefectiva la creditele de consum s-a mentinut undeva in intervalul17-18%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO