Bănci și Asigurări

Isarescu: Bancile ne aburesc ca ne-au ocolit restrictiile

Isarescu: Bancile ne aburesc ca ne-au ocolit restrictiile

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

15.11.2006, 18:18 19

Bancile comerciale "spun o poveste de aburire" cand afirma ca au ocolit plafonul impus de BNR la creditarea in valuta, afirma guvernatorul Mugur Isarescu.
"Creditul in valuta nu a continuat sa creasca pentru ca ne-au ocolit, ci pentru ca nu ne-am propus sa omoram creditul in valuta. Uneori ne lasam aburiti si nu intram in dialoguri contondente cu nimeni, dar putem spune ca masura a fost eficienta dupa cat de mult au tipat bancile", a spus Isarescu.
El include la capitolul "aburire" si mesajele bancilor care aratau cu degetul spre BNR ca scuza in momentul in care nu au mai acordat clientilor credite in valuta.
"Este o poveste spusa de banci. Noi am pus restrictia la banci, nu la clienti. Se puteau recapitaliza pentru a continua creditarea. Problema era ca ajunsesera la o expunere prea mare la riscul valutar, iar noi am urmarit un obiectiv de stabilitate financiara, nu atat temperarea cererii interne. Responsabilitatea stabilitatii financiare inca este si va fi la BNR", a continuat Isarescu. In cele din urma, el a mentionat punctul cu adevarat dureros pentru BNR: "dobanda de politica monetara devenea nerelevanta".
La un an de la plafonarea creditului in valuta acordat de o banca la de trei ori valoarea fondurilor proprii, Isarescu afirma ca scopul a fost atins odata cu reducerea ponderii creditului in valuta la mai putin de jumatate din totalul creditului neguvernamental. Este insa vorba doar de creditele raportate de banci la BNR, fara a le include pe cele transferate in bilanturile bancilor-mama ale filialelor locale. In acelasi timp, Isarescu spune ca i se pare "un fenomen absolut normal" ca subsidiara locala a unei multinationale sa ia bani de la Viena sau de la Amsterdam si nu din Romania, sugerand ca "transferul de credite" are si o componenta "fireasca", nu doar de ocolire a plafonului BNR.
De fapt, BNR afirma ca nu stie exact cat din creditul in valuta a fost transferat de banci in strainatate - comportament care a distorsionat statistica privind evolutia creditului in moneda straina.
"Intuitia ne spune ca nu este vorba de mai mult de o treime din datoria externa pe termen scurt. Nu avem capacitatea statistica pentru a investiga creditele externalizate", a declarat viceguvernatorul Cristian Popa.
Dupa opt luni din acest an, datoria externa pe termen scurt a crescut la 10,3 mld. euro, ceea ce ar insemna, conform intuitiei BNR, ca exportul de credite ar insuma "cel mult" 3,4 mld. euro in opt luni. Adaugata la creditul raportat oficial la BNR, aceasta suma strica insa imaginea statistica a scaderii ponderii creditului in moneda straina prezentata de banca centrala. Fata de sfarsitul lui 2005, datoria externa pe termen scurt a crescut cu aproape 70% pana in august, indicand volumul mare al exportului de credite.
Principala preocupare a BNR ramane inflatia, guvernatorul Isarescu invocand o lista de riscuri care pot frana sau chiar inversa dezinflatia in 2007. In acest context, BNR ia in calcul inclusiv posibilitatea organizarii de alegeri anticipate anul viitor, ceea ce ar antrena o relaxare a politicii fiscale inca mai mare decat cea anuntata. BNR se mai teme de o accelerare a cresterilor salariale si de majorari-surpriza de preturi administrate dictate de decizii politice. Isarescu a recunoscut ca i-a spus premierului Tariceanu ca "este de dorit" devansarea cresterii de preturi la gazele naturale.
La capitolul "incertitudini", BNR include calendarul majorarilor de preturi administrate, alaturi de procesul de aliniere a accizelor la nivelurile negociate cu UE si de evolutia preturilor "volatile" ale produselor agroalimentare.
"Nu ne putem astepta la un an agricol si mai bun", a spus Isarescu, indicand ca in comparatie cu evolutia favorabila a preturilor pe 2006, miscarile din 2007 ar putea fi nefavorabile scaderii inflatiei.

200 lei de 1 decembrie
BNR repune in circulatie de la 1 decembrie o bancnota de 200 de lei. Prima de aceasta valoare a fost emisa in 1992, insa a fost retrasa rapid din cauza calitatii slabe. De data aceasta, pe avers se gaseste portretul lui Lucian Blaga, care ii ia locul lui Grigore Antipa din emisiunea anterioara. "Credem ca va fi cea mai utilizata bancnota la ATM-uri", a spus guvernatorul Mugur Isarescu. La cursul actual, noua bancnota ar avea o valoare de circa 57 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO