Bănci și Asigurări

Isarescu ii avertizeaza pe bancheri ca vremea in care obtineau usor castiguri mari a trecut

04.07.2005, 18:04 21

Bancile vor ramane cu tot mai putine "portite" pentru extragerea de rente, dupa ce in ultimii ani au profitat de mai slaba reglementare si supraveghere din domenii precum leasingul pentru a-si maximiza profiturile intr-o piata insuficient de matura, avertizeaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In acelasi timp, seful bancii centrale apreciaza ca una din tendintele previzibile va fi reducerea semnificativa - cel putin pentru cativa ani - a costurilor cu intermedierea bancara.

"Am in vedere, in acest sens, in primul rand, reducerea costurilor legate de transferurile de plati, o data cu introducerea Sistemului Electronic de Plati (SEP), pentru ca acestea sa se apropie in timp de nivelul costurilor din Uniunea Europeana. In ceea ce priveste costul platilor de mare valoare, acesta se va reduce de cateva ori pe unitate de plata", spune Isarescu.

Un alt domeniu unde reducerea costurilor de intermediere ar urma sa fie evidentiata in perioada urmatoare este cel al depozitelor populatiei. Guvernatorul considera ca Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar si-a creat deja o resursa considerabila, ceea ce va permite ridicarea plafoanelor de garantare pana la nivelul celui european. "Cred ca ar fi momentul sa ne gandim la reducerea contributiei bancilor comerciale", afirma Isarescu.

In prezent, contributia la Fondul de garantare, calculata ca procent din valoarea depozitelor atrase, reprezinta un cost major pentru marile banci de pe piata de retail, care detin cote importante din economiile populatiei.

In ultima vreme, guvernatorul a reluat de mai multe ori promisiunea facuta bancilor privind reducerea in continuare a rezervelor minime obligatorii in lei.

"Reducerea rezervelor minime obligatorii este un proces care a fost deja declansat, va continua in perioada urmatoare si va avea ca efect atat reducerea costurilor bancilor comerciale, cat si evitarea unui mismatch periculos intre economisirea majoritara in lei si creditul majoritar, inca, in valuta", spune Mugur Isarescu.



Urmatoarea etapa: accesul in mediul rural

Cea mai dificila etapa a dezvoltarii sistemului bancar o constituie - in viziunea guvernatorului - patrunderea serviciilor financiare in zona rurala. Care este miza acestui pas major? "Acolo locuieste aproape jumatate din populatia Romaniei si exista doua resurse abundente slab utilizate: transferurile muncitorilor sezonieri romani si fondurile nerambursabile din partea UE", spune Isarescu.

El considera ca o alta tendinta, care este evidenta si care va continua o buna perioada de timp, pe masura dezvoltarii economiei, a cresterii concurentei in domeniul bancar, a aparitiei de noi produse bancare si a remonetizarii in continuare a economiei, pe masura scaderii inflatiei, este cresterea ponderii creditului neguvernamental in PIB.

Daca la sfarsitul anului 2004, intermedierea bancara a fost de 17,5% (fata de 9,3% in 2000), aceasta se situeaza la aproximativ 20% in prezent.

Potrivit calculelor guvernatorului, gradul de intermediere bancara ar putea urca la 41% in ipoteza in care Romania ar reusi sa mentina un ritm anual sustinut de crestere economica de 5,5%, iar ritmul mediu anual de crestere a creditului neguvernamental va fi de 25%.

La capitolul perspectivelor certe, Isarescu mentioneaza si ingustarea marjelor de dobanda sub presiunea accentuarii concurentei in sistemul bancar.

"Este logic sa fie asa, deoarece pe pietele eficiente functionale profitul se obtine din volum si nu din marje. Este evident ca nici Romania nu poate evita acest proces. Invingatori vor fi cei care vor intelege mai devreme aceasta logica a pietelor concurentiale, care se aplica peste tot in lume", proroceste guvernatorul.

El nu se hazardeaza insa in lansa a verdicte privind evolutia numarului de jucatori de pe piata, in orizontul de timp 2010 - 2012.

Totusi, Isarescu este de acord ca unul din determinantii evolutiei pietei va fi faptul ca jumatate din bancile existente detin mai putin de 10 la suta din active.

"Este evident ca aici trebuie sa se intample ceva. Ori isi vor creste cota de piata, ori vor fuziona, ori vor fi achizitionate", afirma guvernatorul.

Pe de alta parte, el considera ca este mai putin certa perspectiva potrivit careia astfel se va reduce numarul de banci, pentru ca, asa cum s-a intamplat anul trecut, pot aparea noi categorii de banci (banci specializate pentru locuinte, pentru achizitionari de automobile).

In acelasi timp, Isarescu afirma ca numarul de banci poate sa scada, dar reteaua lor teritoriala (sucursale, agentii) sa se dezvolte puternic, raspunzand nevoii de ameliorare a gradului de bancarizare.

Care este totusi prognoza guvernatorului privind numarul de banci care vor opera pe piata in anii 2012-2014, cand va fi adoptat si euro?

"Acesta va fi rezultanta unor procese complexe in care, nu in ultimul rand, un rol important il vor juca atat concurenta pe piata bancara, cat si politica marilor actori de pe piata privind dezvoltarea retelelor lor teritoriale si a profilului de creditare. In viitor, calitatea serviciilor oferite de sistemul bancar va fi mai importanta decat numarul de banci", spune Mugur Isarescu.

El mai crede ca in viitor, cand capitalul privat romanesc va capata suficienta forta, noi banci romanesti vor putea aparea ca actori importanti in sistem.



Legatura cu lumea

Conexiunea cu practicile bancare moderne, asigurata de bancile cu capital strain, la care se adauga cresterea exigentei clientilor au condus la asimilarea rapida si la dezvoltarea unor servicii care implica tehnologie avansata, afirma guvernatorul BNR.

El da drept exemplu introducerea pe piata a unui nou concept - selfbanking - pe care mai multe banci incearca sa-l testeze macar ca pe un canal secundar de distributie. Pe de o parte, acest concept satisface cerintele clientilor privind flexibilizarea programului de lucru al bancilor, iar pe de alta parte, le permite acestora reducerea costurilor operationale, element deosebit de important in contextul unei competitii acerbe.

"Dincolo de cresterea accelerata a numarului de utilizatori si a volumului de operatiuni derulate prin mijloace electronice de plata, care, in numai cativa ani, au devenit din exceptie regula, in Romania castiga din ce in ce mai mult teren serviciile de internet banking, in linie cu tendintele de dezvoltare la nivel european si chiar global a serviciilor de e-banking si e-finance", afirma Isarescu.

In contextul in care tendintele care se manifesta in sistemul financiar european isi pun amprenta din ce in ce mai vizibil si asupra evolutiei pietei bancare interne, guvernatorul mentioneaza procesul de concentrare realizat prin fuziunea in plina desfasurare dintre HVB Bank Romania si Banca Tiriac.

De asemenea, Isarescu noteaza tendinta de specializare pe nise de piata, ilustrata in domeniul finantarii IMM-urilor de ProCredit Bank, in domeniul locativ de bancile pentru locuinte create de Raiffeisen Bank si HVB Bank, iar in domeniul creditului pentru autoturisme de Porsche Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO