Bănci și Asigurări

Isărescu: o depreciere cu 2-3% a cursului leu-euro nu ne îngrijorează

Isărescu: o depreciere cu 2-3% a cursului leu-euro nu ne îngrijorează

Autor: Mihaela Claudia Medrega

27.06.2012, 17:53 465

BNR va folosi în cazul unui atac speculativ puternic toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a calma situaţia, aşa cum a procedat şi în trecut, însă o depreciere de 1-3% nu poate fi considerată ca având o semnificaţie aparte, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

"Dacă atacul speculativ este puternic, aşa cum a procedat şi în trecut BNR va folosi în întregime instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a calma situaţia. Dacă este vorba de operaţiuni speculative normale, aşa cum există în fiecare zi...cursul de mişcă în sus şi în jos... nu tot ce este speculativ este rău. Din punctul de vedere al BNR modificări de 1-2-3% în interiorul unei zone pe care noi o considerăm de echilibru, nu pot fi considerate ca având o semnificaţie aparte. Astfel de modificări nu ne îngrijorează şi nu răspundem. Ce s-a întâmplat în ultimele şase săptămâni a depăşit această proporţie", a declarat Isărescu în briefing-ul de presă de după şedinţa de politică monetară de astăzi.

Guvernatorul BNR a arătat că deprecierea leului faţă de euro de circa 3% nu este mare, în timp ce deprecierea monedei naţionale faţă de dolar depăşeşte 10%, astfel că BNR "îi dă o anumită semnificaţie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO