Bănci și Asigurări

Isarescu se gandeste la noi cresteri de dobanda

03.07.2006, 19:47 14

Banca Nationala ar putea recurge la noi majorari ale dobanzii de politica monetara repetand pasul de 0,25 puncte procentuale facut martea trecuta, in masura in care conditiile internationale si interne o vor reclama, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu intr-un interviu acordat la Atena agentiei Bloomberg.
"Este o tendinta si un pas de crestere pe care le putem mentine in cazul in care conditiile internationale si interne o vor cere", a spus Isarescu.
BNR a majorat saptamana trecuta rata dobanzii de politica monetara de la 8,5% la 8,75%, in acord cu miscarile similare de pe pietele internationale. Urmatoarea sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie ale BNR este programata pe 9 august.
In acelasi timp, Isarescu afirma ca BNR si-ar putea relua interventiile pe piata valutara, fie prin cumparari, fie prin vanzari de euro, in noile conditii create de majorarea deficitului bugetar de la 0,9 la 2,5% din PIB.
"Depinde de conditiile de pe piata. Daca vom fi nevoiti sa majoram substantial dobanda de politica monetara si astfel vom atrage capitaluri pe termen scurt, atunci intr-adevar scenariul interventiei pe piata valutara poate deveni realitate", a spus Isarescu. El a reamintit ca interventia poate avea loc atat prin vanzare, cat si prin cumparare de devize. Vanzand valuta, banca centrala ar putea absorbi sume suplimentare de lei de pe piata.
Isarescu a afirmat ca BNR ar putea lasa cursul leului sa se miste complet liber incepand cu 2009.
"Trebuie ca inflatia si ratele de dobanda sa coboare intr-o maniera sustenabila pana la nivelurile din Uniunea Europeana inainte sa lasam leul liber", a declarat seful bancii centrale.
Cat priveste pasul marunt de crestere a dobanzii de politica monetara, Isarescu spune ca banca centrala tinde astfel spre normalitate. "Nu aruncam ghiulele inspre piata, ci doar transmitem un anumit semnal. Nu mai avem nevoie de miscari spectaculoase".
Isarescu afirma ca BNR a dorit sa evite ca o majorare mai mare de dobanda sa fie interpretata drept expresia unui disconfort provocat de cresterea rapida a cursului in ultima perioada sau de ceea ce se intampla pe alte piete valutare. "Nu este cazul. Nu suntem ingrijorati. Avem nevoie de un curs flexibil pentru a fi capabili sa penalizam capitalurile speculative: prin apreciere atunci cand incearca sa intre si prin depreciere cand incearca sa iasa", a declarat Isarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO