Bănci și Asigurări

Isarescu vede leul ca pe un Rocky al finantelor

Isarescu vede leul ca pe un Rocky al finantelor

Click pentru imaginea marita

26.04.2007, 19:00 29

Oscilatii ale cursului de schimb al leului sunt foarte posibile, trendul de apreciere se poate inversa pe o anumita perioada, insa oricum nu s-ar putea vorbi despre o "prabusire" a monedei nationale, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu in replica la discutiile publice din ultima vreme privind iminenta unei corectii de curs.
"Tot aud ca se prabuseste leul din cauza nu stiu carei declaratii. Daca se misca cursul cu sase bani nu inseamna, vezi-Doamne, ca s-a depreciat", a spus ieri seful bancii centrale la aniversarea de 140 de ani a monedei nationale.
El da exemplul altor monede din Europa Centrala care au inregistrat perioade de apreciere urmate de intervale in care au pierdut teren si crede ca un astfel de scenariu nu este improbabil nici pentru Romania.
Bancheri, analisti si, cel mai recent, presedintele interimar Nicolae Vacaroiu, au vorbit despre riscul unei corectii substantiale a leului, previziunile fiind insa contrazise pana acum de piata. In acelasi timp, nu au fost confirmate nici prognoze situate la extrema opusa, care vedeau cursul coborand rapid la mai putin de 3 lei pentru un euro.
"Nu spunem pentru prima data ca exista posibilitatea intoarcerii trendului. Am mai spus acest lucru si cand s-a amplificat creditarea in valuta, pentru ca clientii sa fie avertizati. Trebuie invatat ca te poti frige daca te joci cu cursul valutar", a aratat Isarescu.
Nu este nici prima data cand guvernatorul respinge comentarii publice care vorbesc despre "deprecierea" leului chiar si atunci cand este vorba despre cresteri ale cursului mai mici si de un punct procentual, considerand ca piata ar trebui sa se obisnuiasca cu oscilatiile frecvente ale cursului.
"Cream o psihoza daca leul a pierdut 60 de bani. Probabilitatea unei miscari in sus si in jos exista. E normala o variatie de 2%. Semnalul ca leul se va deprecia cu 0,8% nu-si are rostul daca vrem sa ne consideram o economie matura. Marea problema a economiei este stapanirea inflatiei", a spus Isarescu. Ieri, de ziua lui, leul a castigat 0,74 bani in raport cu euro, BNR calculand un curs de 3,3300 lei pentru un euro, in timp ce in raport cu dolarul american a consemnat un nou maxim al ultimilor sase ani si jumatate - 2,4402 lei/dolar.
In contextul discutiilor privind amenintarea pe care cresterea deficitului extern o poate reprezenta pentru leu, guvernatorul compara moneda nationala cu un "Rocky al finantelor", care nu se sfieste sa "sparga arcada dolarului, prieteneste". "Si-a revenit cam in repriza a zecea, iar in ultimii doi ani a trecut la ofensiva. Mai avem insa vreo sase-sapte reprize pentru ca e meci de 24. Marea batalie a fost si ramane stabilizarea preturilor." De altfel, viceguvernatorul Cristian Popa afirma ca BNR nu se asteapta la o scadere drastica a investitiilor straine directe, ci dimpotriva, la o evolutie constant crescatoare in urmatorii doi ani-trei ani, care ar urma sa sustina finantarea deficitului extern.
"Leul a intrat intr-un proces de fortificare, poate chiar prea tare, si incepe sa fie locomotiva care trage inainte sectoare economice; euforia este insa cea mai periculoasa acum si este bine ca leul sa nu fie prea avantat", a declarat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"Cel mai important este ca de doi ani incoace leul nu s-a prabusit asa cum au tot anticipat unii mai mult sau mai putin fericit. Dimpotriva, s-a intarit. Cred ca atentia mare acordata leului de populatie si de pietele externe - pana la vedetism chiar - este legata si de noul sau rol de moneda complet convertibila", a declarat Isarescu, referindu-se inclusiv la desemnarea leului drept moneda cu cea mai mare crestere din lume pe 2006 in raport cu euro si dolarul american. Seful bancii centrale spune insa ca leul va mai circula doar sapte ani.
"Romania se pregateste pentru adoptarea euro in 2014. Cu cat mai repede, cu atat mai bine, dar nu inainte de a fi pregatita. In zona euro nu vom intra cand vom vrea, ci doar atunci cand vom indeplini conditiile", afirma guvernatorul, subliniind ca mai intai de toate trebuie raspuns la o intrebare capitala: "in ce masura va fi sectorul real pregatit sa faca fata de timpuriu unei politici monetare comunitare". Adica unei politici in care dobanda este stabilita la Frankfurt, iar cursul de schimb pe piata internationala. Pentru adoptarea euro este nevoie ca inflatia sa scada in continuare, fara reveniri de tipul celor inregistrate in tari vecine.
"Romania nu mai trebuie sa fie bolnava de inflatie", spune Isarescu dupa 17 ani de lupta cu inflatia ca sef al BNR, intrerupti in 1999-2000 cand a atacat-o din pozitia de premier. El sustine ca Romania nu a avut niciun episod "cu adevarat hiperinflationist" si ca a fost bine ca intai sa fie liberalizate preturile, apoi stabilizata moneda si in continuare sa se ajunga la dezvoltare economica accelerata.
"Inca mai avem inflatie, dar este inr-o scadere neintrerupta din 2000, a ajuns in apropierea nivelului european de 2-3%, scade in continuare si este bine pentru ca in acelasi timp productia creste", a declarat Isarescu. In martie, inflatia medie anuala a fost de 5,4%.
In acelasi timp, guvernatorul sustine ca taierea a patru zerouri din coada leului in vara lui 2005 a fost "punctul de cotitura pentru redarea increderii in leu", in replica la vocile care acuzau BNR ca prin aceasta masura cauta subterfugii in lupta cu inflatia. Isarescu a tinut sa le multumeasca public fostilor demnitari PSD - Mihai Tanasescu, ministru al finantelor, si Florin Georgescu, presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat, "pentru cat au pus umarul" in 2004 cand legea denominarii a fost adoptata de Parlament.
Eliberarea de zerouri a usurat considerabil circulatia banilor si socotelile, desi unii comercianti si clientii lor continua sa vorbeasca "in lei vechi". "Cred ca denominarea leului a avut un efect pozitiv asupra vanzarilor noastre, in cea mai mare parte datorita factorului psihic, care le-a dat impresia consumatorilor ca de fapt cheltuie mai putin. In plus, atunci cand am recalculat preturile, cele mai multe au fost rotunjite in favoarea clientului, pentru ca nu poti sa ai un pret de forma 199,99 lei", comenteaza Gratian Ivan, directorul comercial al lantului de magazine de incaltaminte Leonardo.
Ieri dupa-amiaza, dupa sarbatorirea leului la BNR, guvernatorul Isarescu a plecat la Palatul Cotroceni pentru a participa la consultarile organizate de presedintele interimar Nicolae Vacaroiu, alaturi de premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Guvernatorul spune ca nu comenteaza crizele politice, dar ca economia merge in directia buna si ca va sublinia in discutiile de la Cotroceni importanta mentinerii stabilitatii preturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO