Bănci și Asigurări

Israelienii de la Leumi si-au redus pierderile

Israelienii de la Leumi si-au redus pierderile

Laurentiu Mitrache spune ca Leumi va dezvolta si o divizie de private banking

31.07.2007, 15:16 18

Bank Leumi, filiala locala a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare israeliene, a incheiat primul semestru cu o pierdere neta de aproape 1,9 milioane de lei (0,5 milioane de euro).
Israelienii de la Leumi au intrat pe piata locala in vara anului trecut, cand au achizitionat aproape integral pachetul de actiuni al Eurom Bank, un jucator de talie mica din sistem. Ulterior numele bancii a fost schimbat in Bank Leumi, pentru a reflecta apartenenta la grup. Eurom Bank a inregistrat in primul semestru al lui 2006 pierderi de 8,7 milioane de lei (2,4 milioane de euro).
"Vom incepe sa obtinem profit din luna noiembrie, insa rezultatul cumulat pe intreg anul va fi din nou o pierdere. Incepand din 2008 vom inregistra profit si vom putea sa recuperam si pierderile pe anii trecuti", a spus pentru ZF Laurentiu Mitrache, directorul general al Bank Leumi.
El spune ca banca a crescut intr-un ritm rapid in ultimul an, desi nu se poate vorbi inca de o dezvoltare agresiva.
La sfarsitul lui iunie, soldul creditelor acordate de Bank Leumi urcase la 423 de milioane de lei (135 mil. euro), marcand o dublare fata de nivelul de la jumatatea anului trecut. Activele totale ale bancii au urcat mai incet, marcand o crestere cu 60%, in lei, pana la 718 milioane de lei (229 milioane de euro).
La fel ca majoritatea bancilor din sistem, Leumi a reusit sa-si majoreze soldul creditelor plasate mai repede decat a atras fonduri de la clienti. Depozitele au urcat cu numai 47%, pana la aproape 554 de milioane de lei (177 milioane de euro), plecand insa de la o baza de comparatie mai mare.
Actionarii israelieni au anuntat recent o majorare de capital semnificativa, de circa 65 de milioane de dolari. In urma acestei infuzii de capital, Bank Leumi Romania va avea un capital social de circa 100 de milioane de dolari.
Mitrache spune ca fondurile vor sustine dezvoltarea generala a bancii, atat in ceea ce priveste investitiile in retea si sisteme informatice, cat si activitatea de creditare.
Banca opereaza in prezent o retea de 35 de unitati, urmand ca pana la sfarsitul anului sa mai fie inaugurate cateva locatii. Mitrache spune ca si reamenanjarea vechilor sucursale, pentru a fi aduse la standardele de imagine ale grupului presupune eforturi financiare importante.
In paralel cu extinderea teritoriala, Mitrache spune ca sunt dezvoltate si divizii specializate, atat in zona finantarilor imobiliare, cat si pe private baking si servicii de investitii financiare. Cel putin intr-o prima faza, acestea vor functiona ca divizii in cadrul bancii.
Mitrache spune ca finantarile imobiliare nu detin o pondere semnificativa in bilantul bancii, in conditiile in care o parte din aceste credite au fost acordate direct de catre banca-mama.
De altfel, practica "exportarii" creditelor in valuta catre actionarii straini este larg raspandita pe piata locala, bancherii incercand astfel sa evite costurile ridicate impuse de reglementarile BNR. De la bancile de top si pana la jucatorii de talie mai mica, bancile locale trec in bilantul bancilor-mama din strainatate expunerile mari, iar creditele noi sunt acordate direct "de afara". De altfel, aceasta este singura metoda prin care bancile locale pot concura ofertele jucatorilor straini, care nu trebuie sa suporte costurile ridicate cu rezervele minime obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO