Bănci și Asigurări

Italienii de la Monte dei Paschi au renuntat la CEC

19.06.2006, 21:58 14

Italienii de la Monte dei Paschi nu au trimis o scrisoare de reconfirmare a interesului pentru CEC dupa reluarea procesului de privatizare, a declarat pentru ZF ministrul finantelor Sebastian Vladescu, confirmand zvonurile care circulau inca din iarna.
"Am vazut scrisorile trimise de EFG Eurobank, OTP, Dexia, Raiffeisen si National Bank of Greece", a spus Vladescu.
CEC ramane asadar cu cinci competitori care sunt asteptati sa trimita oferte financiare ferme pana pe 17 iulie.
Investitorii au reinceput sa consulte camera de date a bancii, avand timp pana la sfarsitul acestei luni pentru a-si actualiza informatiile, avand in vedere schimbarile prin care a trecut CEC in ultimele sase luni.
Conform strategiei de privatizare revizuite, statul vinde 69,9% din actiunile CEC. In acest pachet este inclusa si cota de 9,9% din actiuni care, potrivit legii, revine Fondului Proprietatea si a carei contravaloare va fi transferata Fondului dupa vanzare. Salariatii CEC si pensionarii care au lucrat in banca vor putea cumpara 5% din actiuni.
Dupa selectarea finalistilor, respectiv primele doua sau primele trei banci cu punctajul cel mai mare, se va trece la etapa ofertelor imbunatatite, care vor fi depuse la mijlocul lunii august. Primele doua oferte se califica automat in etapa finala, dar ar putea exista si trei competitori, daca investitorul de pe pozitia a treia are un punctaj cu cel mult 10% sub prima oferta.
In trimestrul I al acestui an, CEC a reusit sa opreasca declinul cotei de piata, inregistrand si o crestere minima fata de decembrie, pana la 4,5%, in conditiile in care activele bancii s-au majorat cu circa 171 de milioane de euro. Beneficiind si de conjunctura favorabila data de scaderea activelor inregistrate de HVB si Bancpost din cauza exportului de credite catre bancile mama, CEC a reusit sa urce in fata acestora in clasamentul activelor, ajungand pe locul al cincilea.
Investitorii ramasi in cursa pentru CEC se pregatesc sa depuna oferte pentru o banca in buna masura schimbata fata de situatia din toamna trecuta, cand a fost lansat procesul de privatizare.
CEC a intrat in randul bancilor emitente de carduri si opereaza un sistem informatic care integreaza reteaua de circa 1.400 de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO