Bănci și Asigurări

Jiru: Strângem bani din timp pentru a rambursa 800 mil. € luna viitoare

Jiru: Strângem bani din timp pentru a rambursa 800 mil. € luna viitoare

Foto Silviu Matei

Autor: Razvan Voican

23.10.2012, 00:07 1662

Ministerul Finanţelor a vândut ieri pe piaţa internă obligaţiuni în valoare de 421 milioane de euro, aproape triplu faţă de suma propusă, o parte din cerere venind şi de la investitori străini şi la un randament de 3,76%.

"Ne-am gândit că este bine să adunăm bani mai din timp, să nu punem presiune pe piaţă şi am optat pentru o prefinanţare în două etape. Observaserăm că există interes pe piaţă, existau lichidităţi în euro disponibile, aşa că licitaţia a mers foarte bine. Cu siguranţă au fost şi ordine de cumpărare din străinătate", a declarat Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu managementul datoriei publice. El spune că Trezoreria statului şi-a păstrat deschisă opţiunea finanţării în euro pentru a contracara presiunile de pe piaţa de lei, unde va încerca să reia strategia de extindere a maturităţilor.

Pe baza contextului regional foarte favorabil din ultima vreme, Ministerul Finanţelor monitorizează piaţa externă în vederea unei eventuale noi emisiuni de eurobonduri prin care să asigure o prefinanţare a necesarului pe 2013.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO