Bănci și Asigurări

Jumatate din capitalul bancilor vine din Austria si Grecia

28.11.2007, 16:51 153

CAPITALUL AUSTRIAC a ajuns la o pondere de 29,3% din suma totala investita de straini in sistemul bancar la sfarsitul lunii septembrie, respectiv la 22,3% din intregul capital al bancilor de pe piata, secondat de capitalul elen cu ponderi de 22,3%, respectiv de 22,1%.
Conform datelor BNR, grecii si austriecii controleaza astfel aproape 45% din capitalul investit in bancile din Romania, pozitia dominanta fiind evidenta prin raportare la ceilalti investitori straini.
Pozitia solida a austriecilor nici nu este de mirare in conditiile in care sunt actionari majoritari in patru banci din top 10: BCR, Raiffeisen, UniCredit Tiriac si Volksbank. Grecii ocupa locuri mai modeste in clasamentul activelor, insa au mai multe banci: Alpha, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus, Egnatia, ATE, Emporiki - ultimele trei cu cote de piata mai mici de 1%.
Al treilea mare investitor dupa contributia la capitalul din sistemul bancar sunt olandezii, reprezentati de a zecea si a unsprezecea banca din sistem - ING Bank si ABN Amro Bank, ultima fiind pe punctul de a se transforma din filiala in sucursala de la 1 ianuarie 2008, adoptand modelul dupa care ING a operat inca de la intrarea pe piata, in 1994. De asemenea, ABN Amro ar urma sa intre anul viitor sub umbrela britanicilor de la Royal Bank of Scotland.
In prezent, participatiile la capital ale olandezilor insumeaza 10% din totalul capitalului strain de pe piata.
Italienii detin o pondere de 5,3%, fiind reprezentanti de UniCredit Tiriac, Italo-Romena, Sanpaolo IMI, C.R. Fireze si Banca di Roma. Urmeaza in clasament capitalul francez, cu 5,1%, investit la BRD-SocGen.
Bancile din Uniunea Europeana sunt de departe majoritare din punctul de vedere al participatiilor la capitalul din sistemul bancar autohton, ajungand la o cota de aproape 70% din totalul capitalului investit.
Capitalul american, reprezentat doar de Citi, detine o pondere de 1,4% din total, aceeasi cu cea inregistrata de BERD, care este actionarul principal al Bancii Transilvania, cu o participatie de aproape 15%.
Investitori din alte tari decat cele membre ale UE sau decat SUA detin o pondere totala de 3,9% din capitalul bancilor locale, fiind vorba de Credit Europe Bank, Bank Leumi, Garanti Bank, Blom Bank.
La sfarsitul lunii septembrie, capitalul strain detinea o pondere de 75,4% din totalul participatiilor la capital.
Din punctul de vedere al activelor, bancile cu capital majoritar strain au o cota de piata mai mare, de 87,8%, ceea ce indica eficienta capitalului investit. In acelasi timp, bancile cu capital majoritar privat romanesc au o cota de 6,9%, conform datelor BNR.
Cele mai mari cinci banci de pe piata - ultima cu capital majoritar local, Banca Transilvania, concentreaza 58% din activele sistemului, respectiv 36,7 miliarde de euro. Capitalul propriu al celor cinci insumeaza 3,5 miliarde de euro, reprezentand 48,6% din capitalul total din sistem.
Tranzactiile care au avut loc la nivel international au influentat intr-o anumita masura si structura capitalului de pe piata locala in functie de tara de origine. De asemenea, ponderea capitalului strain ar putea sa mai creasca in masura in care bancile cu capital autohton ramase isi vor gasi cumparatori dispusi sa plateasca pretul cerut de actionarii actuali.
Turbulentele in valuri care se succed pe pietele internationale ar putea frana eventuale planuri de extindere prin achizitii pe piata locala, in conditiile in care marii jucatori de pe piata financiara internationala vor fi multa vreme ocupati sa-si acopere pierderile suferite din cauza expunerilor cu risc ridicat din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO