Bănci și Asigurări

Jumătate din daunele morale pe RCA sunt câştigate în instanţă

Jumătate din daunele morale pe RCA sunt câştigate în instanţă

Foto: Shutterstock

Autor: Adrian Dumitrache

08.11.2012, 00:05 912

Despăgubirile pentru vătămări corporale şi deces ca urmare a unor accidente de circulaţie achitate în urma unei decizii judecătoreşti s-au ridicat la 175 mil. lei (41 mil. euro) anul trecut, fiind de două ori peste nivelul compensaţiilor stabilite pe cale amiabilă, potrivit CSA.

Numărul dosarelor achitate de asigu­rători a fost de 4.100, iar jumătate au fost soluţionate în instanţă.

Astfel, dauna medie plătită în instanţă urcă la 90.000 de lei, în timp ce în cazul soluţionării amiabile dauna medie este de circa 38.500 de lei.

"Este foarte limpede că acest ecart de 134% al daunei medii plătite prin intermediul instanţelor faţă de cea plătită pe amiabil reprezintă încă un punct de care ne putem lega speranţele noastre de dezvoltare a sectorului de mediere în asigurări în viitor", a declarat Dan Constantinescu, membru în Consiliul CSA, prezent la un eveniment de profil.

Rezerva de daună avizată la finalul anului 2011 constituită în baza dosarelor rezolvate amiabil era de 199 milioane de lei, în timp ce pe baza dosarelor soluţionate în instanţă a atins 588 milioane de lei.

Referitor la situaţia dosarelor de regres administrativ, cifrele CSA pentru intervalul ianuarie-iunie 2012 arată că pe rolul instanţelor de judecată erau înregistrare un număr total de 14.280 de dosare de daună, iar suma totală a pretenţiilor se ridica la 114 milioane de lei.

În 2011 companiile de asigurări din România au achitat aproximativ 380 milioane de lei pentru vătămări corporale şi daune materiale beneficiarilor de poliţe RCA, un asigurător ajungând să plătească şi un milion de euro pe un singur dosar de despăgubire.

Plăţile pentru vătămări corporale au avansat puternic în ultimii ani, ajungând de la 3% din totalul despăgubirilor RCA în 2008 la nivelul de 20% în prezent. Totuşi volumul plăţilor este semnificativ mai mic decât cel raportat în ţările vestice din cauza faptului că românii solicită de obicei despăgubiri doar pentru pagubele produse autoturismelor.

Prezent la eveniment, alt membru al Consiliului CSA, Albin Biro, a spus că medierea poate reduce numărul de dosare aflate pe rolul instanţelor, degrevând astfel activitatea judecătorilor, în condiţiile în care, au fost cazuri în care, mai mult de jumătate din dosarele programate într-o zi aveau legătură cu domeniul asigurărilor.

Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, in condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO