Bănci și Asigurări

KD Life intra in redresare financiara din cauza pierderilor si a scaderii leului

KD Life intra in redresare financiara din cauza pierderilor si a scaderii leului
10.02.2009, 17:59 110

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis deschiderea procedurii de redresare financiara la KD Life, companie de asigurari de viata de mici dimensiuni, cu afaceri de circa doua milioane de euro, deoarece marja disponibila a societatii a scazut sub limita minima prevazuta de legislatia in vigoare.

Potrivit normelor in vigoare, aceasta marja arata suma cu care valoarea activelor unui asigurator o depaseste pe cea a obligatiilor si in cazul asigurarilor de viata ea trebuie sa fie mai mare decat echivalentul in lei a 3,2 mil. euro (fondul de siguranta). In termen de 20 de zile, KD Life trebuie sa-i prezinte Comisiei un plan de redresare financiara care sa cuprinda o majorare de capital.
"Cauza scaderii marjei este reevaluarea valorii fondului de siguranta, care a crescut din cauza deprecierii leului. Reevaluarea se face anual, iar la sfarsitul lui decembrie cursul a crescut. Este un lucru important, dar nu este o problema. O alta cauza sunt pierderile din anii trecuti", a declarat pentru ZF Ian Harrocks (foto), directorul general al KD Life.
El afirma ca astazi va avea loc o adunare generala a actionarilor in cadrul careia se va decide majorarea capitalului, lucru care oricum era in planurile companiei. "Nu se pune problema sa nu majoram capitalul social. Operatiunea este planificata de mai multa vreme", a mai spus Harrocks. Potrivit oficialilor KD Life, in prezent este in curs de desfasurare o majorare de circa 1,5 mil. euro, iar astazi actionarii vor adopta inca o majorare de 1 mil. euro. Capitalul social al asiguratorului este de circa 24 mil. lei (5,7 mil. euro).
KD Life a fost autorizata sa functioneze in mai 2006 si a acumulat pana la sfarsitul lui 2007 pierderi de peste 3,1 milioane de euro. Rezultatele financiare pentru 2008 nu au fost inca publicate. In prezent, compania are in portofoliu peste 7.500 de contracte si o cota de piata de 0,37% pe asigurari de viata.
"Masura dispusa de Consiliul CSA nu are implicatii asupra activitatii comerciale desfasurate de societate - contractele de asigurare in valabilitate urmand a se derula in conditii normale - ci este menita sa contribuie la redresarea financiara a societatii de asigurare, astfel incat toate drepturile asiguratilor sa fie protejate corespunzator", afirma oficialii CSA.
Alte companii care au trecut prin redresare fiannciara sunt Asirom si Asiban, iar Ardaf si Euroasig au ajuns chiar la administrare speciala, acesta fiind ultimul pas inainte de declararea falimentului in cazul in care situatia financiara nu se amelioreaza. La sfarsitul anului trecut, Euroasig a intrat in faliment.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO