Bănci și Asigurări

Khaliq, Citi: Au inceput discutiile privind posibilitatile de colaborare cu Ford la Craiova

Khaliq, Citi: Au inceput discutiile privind posibilitatile de colaborare cu Ford la Craiova

Shahmir Khaliq, Citi Country Officer Romania: "Suntem una dintre bancile globale ale Ford, asa ca au inceput discutii in Statele Unite in privinta modului in care am putea colabora in Romania."

10.08.2007, 19:55 45

Citibank Romania va opera la sfarsitul acestui an cea mai mare retea de distributie dintre filialele din regiune ale grupului american, cu exceptia celei din Polonia, in conditiile in care va ajunge la 93 de unitati, afirma Shahmir Khaliq, Citi Country Officer si director general al bancii.
"Romania a devenit o piata mare si pentru noi si investim sume semnificative pe masura ce filiala locala creste si capata vizibilitate la nivelul activitatii grupului in regiune, marind interesul sefilor de la Londra care ne cer sa le aratam mai mult", a declarat pentru ZF Khaliq, care conduce de un an si jumatate operatiunile locale. In regiune, pe langa Polonia, Citi este prezenta in Ungaria, Cehia, Bulgaria, Slovacia.
Khaliq spune ca 2007 va fi cel mai bun an de la venirea Citi in Romania, in 1996.
"La sfarsitul primului semestru am inregistrat ritmuri de crestere mult mai mari decat in perioadele anterioare: portofoliul de credite s-a majorat cu 40% fata de nivelul din decembrie 2006, veniturile din dobanzi au crescut cu 34%, iar incasarile din comisioane s-au dublat", afirma Khaliq.
Conform proiectiilor bancii pentru sfarsitul anului, 2007 va marca o majorare cu 178% a portofoliului de credite comparativ cu anul precedent, veniturile urmand sa urce cu 232%, iar numarul clientilor cu circa 72%.
"Suntem ambitiosi pentru ca trebuie sa aratam mai mult grupului cat business se poate face aici. Deja exista un interes ridicat pentru piata din Romania, inclusiv din partea altor divizii ale Citi, si se mentine disponibilitatea evaluarii unei oportunitati de achizitie, la un pret adecvat si cu conditia sa existe un vanzator. Citi nu se fereste sa faca achizitii pentru extindere", afirma Khaliq.
In prezent, Citi opereaza prin 8 sucursale corporate, 31 de agentii CitiFinancial specializate pe retail si 35 de centre de vanzari directe, cu peste 500 de agenti. Pana la finalul anului sunt programate a fi deschise alte 8 agentii si 11 centre de vanzari directe, pana la un total de 93 de unitati.
Khaliq spune ca unele unitati CitiFinancial vor incepe sa ofere si servicii pentru clientii companii pentru a largi aria de acoperire a oraselor mari.
Seful Citi Romania afirma ca in urmatoarele 3-4 luni oferta de consumer finance promovata prin CitiFinancial va fi intarita cu cel putin "un produs major". "Avem infrastructura de vanzari necesara, avem o baza de 70.000 de clienti pe consumer si este natural sa venim cu mai multe produse. Avem in vedere piata creditelor ipotecare, care au in continuare un grad redus de penetrare, cardurile de credit si produsele pentru IMM-uri."
Khaliq sustine ca activitatile locale ale CitiFinancial sunt "cele mai performante" din regiune, in conditiile in care au trecut pragul de rentabilitate dupa trei ani de la lansare si au un ritm rapid de crestere. La nivel de grup, CitiFinancial a fost inclusa in divizia de consumer banking.
In acelasi timp, Khaliq spune ca Citi nu intra in competitie cu marile banci de retail din Romania, insa intentioneaza sa se pozitioneze printre primii jucatori care au intrat pe piata prin investitii de la zero.
El nu considera ca ar fi din ce in ce mai greu de facut profit din activitati bancare in Romania, chiar in contextul concurential actual.
"Este un business in care e bine sa fii implicat si ar trebui sa poti arata imbunatatiri constante la nivelul contului de profit si pierdere, in ciuda cresterii costurilor cu forta de munca sau cu chiriile. Dinamica pietei este de-a dreptul extraordinara, singura provocare tinand de sustenabilitatea unor asemenea ritmuri de crestere." Pe zona corporate, Citi lucreaza la doua-trei tranzactii noi care s-ar putea incheia pana la sfarsitul anului si vaneaza inca o companie mare pentru care sa administreze incasarea facturilor de la clientii de masa.
De asemenea, Citibank Romania asteapta posibila intrare pe piata locala a gigantului Ford prin privatizarea uzinei auto de la Craiova.
"Suntem una dintre bancile globale ale Ford, asa ca au inceput discutii in Statele Unite in privinta modului in care am putea colabora in Romania", afirma Khaliq. Cat priveste interesul altor divizii ale Citi privind piata locala, el spune ca un fond de private equity din grup evalueaza doua-trei variante de investitii recomandate de Citibank Romania, dintre care cel putin doua au sanse mari de concretizare.
"Si Citi Property (divizia de investitii imobiliare) ne solicita recomandari pentru investitii, le-am aratat cateva proiecte, insa discutiile sunt mai avansate in cazul fondului de private equity."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO