Bănci și Asigurări

KPMG: Noile cerinţe de capital vor descuraja creditul pe termen lung

Autor: Razvan Voican

19.04.2012, 00:04 738

Băncile vor da mai puţine finanţări pe termen lung, vor evita creditarea în condiţii de risc ridicat, se vor concentra pe activităţile cele mai profitabile şi vor continua să se lupte pentru depozite de retail şi corporate cu scadenţa mai mare de un an, ca urmare a alinierii la standardele Basel III privind adecvarea capitalului, lichiditatea şi riscul sistemic, afirmă Angela Manolache, director în departamentul de consultanţă al KPMG.

Noile reglementări care vor viza practic într-un fel sau altul toate compartimentele unei instituţii bancare ar urma să afecteze implicit toate componentele modelelor de business. Expertul KPMG anticipează revizuiri ale structurilor juridice, concentrare pe administrarea eficientă a capitalului, a lichidităţii şi a finanţării, dar şi modificări operaţionale.

La nivel de piaţă cuvintele de ordine ar fi "dezintermediere" şi "dezinvestire", procese a căror aplicare începe să devină vizibilă în bilanţurile unor bănci.

De asemenea, Manolache estimează că va apărea o presiune în direcţia ieşirii unor jucători de pe piaţă, respectiv a reorientării spre alte zone geografice, tendinţa generală fiind de consolidare.

Raportat la specificul pieţei bancare locale, aplicarea Basel III ar putea împinge acţionarii unor bănci să facă o evaluare decisivă: în ce măsură îşi permit să susţină costul operaţiunilor şi necesarul anual de capital suplimentar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO