Bănci și Asigurări

La jumatatea lunii, pretul va decide lupta dintre Erste si Millennium

01.12.2005, 20:32 13

Negocierile tehnice privind contractul de privatizare a BCR s-au incheiat.

Pretul oferit pentru pachetul de aproape 62% din BCR va fi decisiv in proportie de 100% pentru desemnarea castigatorului dintre Erste Bank si Millennium BCP, ofertele financiare imbunatatite fiind asteptate la jumatatea acestei luni, a declarat Bogdan Olteanu, ministru pentru relatia cu Parlamentul si membru al Comisiei de privatizare, citat de Reuters.

In prima etapa a procesului de privatizare, pretul contase in proportie de 90%, restul de 10% fiind reprezentat de oferta tehnica.

Iniante de stabilirea datei limita pentru depunerea ofertelor finale, Comisia de privatizare asteapta avizul scris al BERD si IFC asupra proiectului de contract de privatizare. Olteanu afirma ca deja exista un acord verbal al oficialilor celor doua institutii financiare internationale, care detin impreuna 25% plus doua actiuni din BCR.

Comisia de privatizare a incheiat negocierile tehnice cu Erste Bank si Millennium BCP asupra proiectului de contract privind vanzarea pachetului majoritar.

Seful Comisiei de privatizare, ministrul finantelor Sebastian Vladescu, crede ca pana la sfarsitul anului contractul de privatizare a BCR ar putea fi semnat.

"Suntem optimisti ca putem semna contractul pana la sfarsitul anului, daca BERD si IFC ne vor trimite in cursul acestei saptamani sau pana la sfarsitul saptamanii viitoare documentele finale", a declarat Vladescu. El a prezentat in sedinta de Guvern de marti un Memorandum privind pasii facuti in procesul de privatizare, stadiul in care s-a ajuns in negocieri cu cei doi ofertanti selectionati, precum si diverse clauze prevazute in contractul de privatizare.

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a precizat ca imediat dupa semnare, contractul de privatizare a BCR va deveni public.

"Publicarea contractului de privatizare a BCR va fi o premiera in Romania. Contractul va fi facut public de indata ce va fi semnat astfel incat sa fie accesibil tuturor pesoanelor interesate", a afirmat Olteanu. Sebastian Vladescu a adaugat ca va fi cunoscut pretul oferit de castigator, nu si pretul ofertantului care pierde.

"Nimeni nu va sti niciodata pretul celui care pierde. E o rugaminte a ambilor participanti. Pretul celui care pierde va ramane sigilat si pe veci necunoscut", a afirmat Vladescu. In ceea ce priveste randamentul foarte mare pe care ar putea sa-l obtina BERD si IFC la investitia initiala de 222 mil. $, statul nu poate apela la clauza de rascumparare din contract, care ar fi fost valabila numai daca cei doi investitori nu ar fi dorit sa participe la privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO