Bănci și Asigurări

laCaixa - Spania si belgienii de la Fortis infig steagul la Bucuresti

06.06.2007, 18:23 17

Fortis, a paisprezecea mare institutie financiara europeana dupa active, isi deschide sucursala la Bucuresti si poate incepe operatiunile de la 1 iulie, conform aprobarii primite din partea Bancii Nationale. Un alt mare jucator european, casa spaniola de economii laCaixa, a obtinut unda verde de la BNR pentru a deschide o sucursala locala incepand de pe 17 iulie.
Fortis Bank Sucursala Bucuresti a fost inscrisa pe 25 mai in Registrul institutiilor de credit pe care il tine BNR, dupa ce pe 10 mai grupul franco-belgian notificase la banca centrala intentia de a oferi servicii pe piata romaneasca servicii in mod direct prin intermediul diviziei Fortis Bank Global Clearing, specializata in tranzactii cu instrumente financiare. Recrutarile pentru sucursala bancara au inceput din toamna anului trecut.
Interesul pentru piata locala a fost confirmat in decembrie 2006 prin preluarea companiei Global Finance & Leasing de catre Fortis Lease, divizia de leasing a grupului belgian, care a platit
4 mil. dolari si are drept tinta sa atinga o cota de 5-10% din piata leasingului. De asemenea, belgienii au inceput de anul trecut sa tatoneze piata finantarilor pentru companii, precum si pentru municipalitati. Pe primul trimestru al acestui an, Fortis a obtinut un profit net de 1,2 mld. euro. Grupul are operatiuni importante si pe piata asigurarilor si este implicat si in tentativa de preluare a ABN AMRO in consortiu cu Royal Bank of Scotland.
Prin deschiderea sucursalei de la Bucuresti, grupul spaniol laCaixa face primul pas pe piata locala, in conditiile in care pana acum nu a notificat intentia de a oferi servicii in mod direct.
Cu numele complet Caja de Ahorros Y Pensiones de Barcelona - Sucursala Romania (laCAIXA), spaniolii au fost inscrisi pe 30 mai in Registrul institutiilor de credit. la Caixa este al treilea mare grup financiar din Spania, cu active de peste 209 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut. Institutia a fost fondata in 1904 ca o casa de pensii si s-a dezvoltat pe o structura de grup financiar, cu operatiuni inclusiv pe piata asigurarilor si a finantarilor imobiliare.
Fortis si laCaixa sunt singurele institutii de credit europene care au ales pana acum varianta deschiderii de sucursale pentru a intra pe piata bancara locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO