Bănci și Asigurări

Leasingul financiar a urcat cu 22% la şase luni, la 663 mil. €

Leasingul financiar a urcat cu 22% la şase luni, la 663 mil. €

Grosul finanţărilor – adică 398 de milioane de euro – a mers în continuare în achiziţia de vehicule. Ponderea finanţărilor de vehicule a scăzut totuşi la 60% din total de la 65% în primul semestru din 2010.

Autor: Ciprian Botea

05.09.2011, 00:05 626

Companiile de leasing au acordat în primul semestru finanţări de 663 mil. euro, în creştere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avansul fiind susţinut de achiziţiile de echipamente, potrivit datelor Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB România.

Creşterea pieţei din primul semestru se datorează în mare măsură finanţărilor de echipamente, afacerile pe acest segment avansând cu aproape 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 184 mil. euro. Ponderea finan­ţărilor de echipamente a urcat la 28% din total după primele şase luni, comparativ cu 20% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Primele şase luni au decurs conform aşteptărilor. Creşterea a fost mai mare pe partea de echipamente pentru producţie deoarece multe companii au reluat investiţiile amânate anterior. Finanţările de autovehicule sunt strâns legate de consum şi de aceea au avut o evoluţie mai slabă", comentează Bogdan Speteanu, directorul executiv al BCR Leasing.

Piaţa de leasing financiar, unul dintre sectoarele cel mai puternic lovite de criza economică, înregistrase o scădere de 30% în primele şase luni din 2010, dar a revenit pe plus la începutul acestui an.

Afacerile firmelor de leasing s-au ridicat la 285 mil. euro în primele trei luni din 2011, dar vânzările au avansat mai rapid în trimestrul al doilea, ajungând la un maxim al ultimelor opt trimestre, de 379 mil. euro.

Avansul de două cifre din prima jumătate a anului vine în condiţiile în care s-a pornit de la o bază foarte joasă, finanţările pe întreg anul trecut oprindu-se la 1,1 mld. euro, după doi ani în care piaţa practic s-a prăbuşit. Afacerile companiilor de leasing ajunseseră la 5 mld. euro înainte de criză.

Tot maşinile atrag grosul finanţărilor

Grosul finanţărilor - adică 398 mil. euro - a mers în continuare în achiziţia de vehicule. Ponderea finanţărilor de vehicule a scăzut totuşi la 60% din total de la 65% în primul semestru din 2010 şi peste 70% în 2007-2008, când piaţa de leasing atingea un vârf.

Companiile de leasing au încercat în ultimii doi ani să caute alternative pentru a compensa scăderea finanţărilor de autovehicule, sectoarele vizate fiind agricultura, energia regenerabilă sau industria medicală.

"Au crescut finanţările acordate în agricultură, industria de aparatură medicală şi transporturi. Finanţările din sectorul transporturilor au fost impulsionate şi de exporturi, iar unele firme chiar şi-au extins flotele", a adăugat Speteanu.

Deocamdată nu sunt disponibile date privind volumul finanţărilor pe sectoare de activitate după primele şase luni, dar în primul trimestru aproape două treimi din finanţări au mers în sectorul transporturilor, potrivit datelor ALB.

Finanţări mai mici în imobiliare

Sectorul imobiliar a performat sub media pieţei, finanţările acordate pentru achiziţia de clădiri coborând cu 15% după primele şase luni, până la 81 mil. euro.

Ponderea finanţărilor din imobiliare a scăzut cu şase puncte procentuale în perioada ianuarie-iunie, ajungând la 12%.

Finanţările imobiliare prin produse de leasing au scăzut anul acesta după ce căpătaseră amploare în contextul crizei, formatul sale & lease back (practicat tot mai des în industria hotelieră) fiind o soluţie prin care o companie putea obţine cash cu uşurinţă.

În alte cazuri, băncile păstrează finanţările imobiliare în portofoliile companiilor de leasing pe care le deţin şi uneori furnizează business tot prin tranzacţii de tipul sale & lease back.

Pe lângă scăderea afacerilor din ultimii doi ani, companiile de leasing au avut probleme şi cu numărul mare al bunurilor recuperate de la clienţii rău-platnici, dar jucătorii din piaţă spun că aceste probleme încep să se tempereze şi că treptat parcurile cu autovehicule recuperate îşi reduc dimensiunile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO