Bănci și Asigurări

Legislatie bancara, unificata pana in mai 2006

28.07.2005, 19:30 14

Legislatia bancara urmeaza a fi unificata intr-un singur act normativ, in cadrul proiectului de implementare a prevederilor Noului Acord de Capital - Basel II la care Banca Nationala a inceput sa lucreze impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor. Pentru organizarea acestui proiect urmeaza a fi infiintate cinci grupuri de specialisti care se vor ocupa de probleme legate de legislatia primara, de cerintele de capital la nivel de grupuri financiare, riscul de credit, riscul operational si riscul de piata.

Legea rezultata urmeaza sa transpuna prevederile acordului Basel II privind principiile generale aplicabile tuturor categoriilor de institutii de credit, cu sectiuni specifice diferitelor categorii.

Termenul pentru elaborarea legislatiei si a reglementarilor specifice este luna mai a anului viitor.

Grupul de legislatie primara are ca obiectiv si revizuirea reglementarilor aplicabile diferitelor institutii de credit - banci, organizatii cooperatiste de credit, case de economii pentru domeniul locativ, institutii emitente de moneda electronica si banci de credit ipotecar (inca in faza de proiect de lege).

Grupul Capital&grupuri va lucra la stabilirea cerintelor privind adecvarea capitalului la nivel de grup, dar si la nivel individual pentru entitatile supravegheate la nivel consolidat. De asemenea, trebuie stabilite cerintele pentru monitorizarea riscului de concentrare specific activitatilor intra-grup, fiind necesara si revizuirea conceptului de "fonduri proprii?".

Cat priveste riscul de credit, grupul de lucru special infiintat va avea in sarcina adaptarea la noile cerinte a reglementarilor privind calculul indicatorului de solvabilitate, tehnicile de reducere a riscului de credit, limitele aplicabile expunerilor mari, precum si limitele aplicabile clientilor aflati in relatii speciale cu banca. In acelasi timp, va fi necesara transpunerea prevederilor referitoare la recunoasterea ratingurilor externe oferite de institutiile specializate in evaluari de credit si agentiile de garantare a creditelor de export.

Trecerea la abordari avansate privind riscul de credit necesita existenta si utilizarea in managementul zilnic al riscului de credit a unor serii de date istorice relevante si complete pentru intrarile si iesirile sistemului de rating. Seriile de date respective trebuie structurate pe sapte portofolii: administratii si banci centrale, institutii de credit si societati de servicii de investitii financiare, corporate, retail, actiuni, pozitii securitizate, alte active si sub-portofolii pentru retail si corporate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO