Bănci și Asigurări

Leul a adunat trei saptamani de apreciere continua

25.07.2005, 19:21 10

Leul a incheiat a treia saptamana consecutiva de apreciere constanta in raport cu euro - cu o neglijabila exceptie joi, 21 iulie. De la inceputul lunii, cursul euro a scazut cu peste 1,3%.

Banca Nationala a calculat vineri un curs de 3,5579 lei noi pentru un euro, in scadere cu 0,0037 unitati fata de ziua precedenta. In aceste conditii, cursul ar putea atinge saptamana aceasta minimul anului stabilit pe 14 februarie la nivelul de 3,5515 lei noi pentru un euro si care nu mai fusese inregistrat in ultimii trei ani.

Cotatiile si-au mentinut tendinta moderat descendenta si in ultima zi a saptamanii trecute. De la cotatii de 3,5580/3,5620 lei noi pentru un euro la inchiderea de joi a sedintei de tranzactionare, piata valutara s-a deschis vineri la 3,5580/3,5620 lei noi pentru un euro.

In acelasi timp, dolarul a continuat sa alunece usor, BNR calculand un curs de 2,9207 lei noi.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a afirmat recent ca tendinta de apreciere moderata a leului poate continua, pe fondul intrarilor mari de valuta, insa reintra in discutie riscul legat de aparitia unei volatilitati a cursului in ambele sensuri.

In acelasi timp, seful bancii centrale admite ca noua politica de curs - "mai putin control, mai multa flotare" - prezinta dezavantajul scaderii predictibilitatii necesare construirii planurilor de afaceri ale companiilor. Isarescu nu are insa solutii pentru aceasta problema cu care se confrunta societatile cu venituri in euro si care pierd din cauza intaririi leului. "Asta este integrarea", spune guvernatorul.

Mugur Isarescu a confirmat oficial ca banca centrala nu lasa cursul "total flexibil, pentru ca pot aparea variatii de 20-25%, nu de 10% cum am avut la inceputul anului cand am vazut ce probleme s-au creat".

"Interventiile sunt mai putin frecvente si avem grija ca aprecierea leului sa nu fie exagerata, avand in minte experienta unor tari precum Ungaria sau Polonia", a spus guvernatorul, adaugand ca despre o flotare complet libera a cursului s-ar putea vorbi de-abia cand rata inflatiei ar cobori sub 4%. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO