Bănci și Asigurări

Leul a avut o zi de gratie

03.08.2004, 00:00 12



Leul a inregistrat ieri a doua apreciere consecutiva, atat fata de euro cat si fata de dolar. Banca Nationala a claculat ieri un cur s de 41.036 de lei pentru un euro, cu 47 de unitati mai putin decat la cotatia de vineri. Dolarul s-a depreciat ieri cu 124 de unitati, dupa ce vineri mai pierduse 99 de unitati, coborand astfel la 33.980 de lei.



Astfel, dupa opt luni, euro se afla practic la nivelul de la inceputul anului, deprecierea fiind de 0,3% in termeni nominali. Dolarul s-a apreciat de la inceputul anului cu 4,6% in termeni nominali, respectiv 0,9% in tremeni reali. Leul marcheaza astfel o depreciere calculata de la inceputul anului de aproape patru procente in termeni nominali fata de cosul valutar compus in proportie de 75% din euro si 25% dolar. Fata de luna august a anului 2003, euro marcheaza o crestere nominala de 10,4%, in timp ce dolarul s-a intarit cu numai 2,4%.



Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 41.070/41.100 de lei/euro, la nivelul inchidrii de vineri. Inca din primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au vandut valuta. Intrucat banca centrala nu a intervenit nici ieri, cotatiile au coborat treptat, fara a inregistra fluctuatii semnificative. Astfel, cotatiile au scazut pana la inchiederea pietei la 40.980/41.020 de lei/euro.



"Piata a fost linistita ieri, starea fiind insa normala pentru luna august. Bancile au evitat sa vanda masiv valuta, pastrand pozitii lungi. Chiar daca s-au echilibrat comparativ cu saptamana trecuta, cumpararile de valuta de la clienti depasesc inca vanzarile catre acestia, iar excedentul se mentine pe piata. Astfel, daca BNR nu va interveni, cursul va continua sa scada", a comentat un dealer.



Cumpararile de valuta de clienti au totalizat vineri 89 de miloane de euro, depasind cu un milion vanzarile bancilor. Volumul operatiunilor interbancare s-a diminuat sensibil fata de nivelul mediu inregistrat pe parcursul saptamanii trecute, pana la 83 de milioane de euro.



Dolarul s-a depreciat ieri pe pietele internationale pana la un curs de 1,2085 dolari/euro, fata de 1,2055 dolari/euro, vineri. Deprecierea a fost alimentata de cresterea pretului petrolului si de temerile legate de producerea de noi atacuri teroriste.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 19% si 20% pe an. Banca Nationala nu a intervenit nici ieri pentru sterilizarea excesului de lichiditate de pe piata. Nivelul relativ ridicat al dobanzilor se explica prin lipsa temporara a lichiditatilor de pe piata, banii iesind din sistem prin efectuarea platilor semestriale la bugetul de stat. La aceasta situatie a contribuit si absenta BNR de pe piata valutara (ultima interventie a avut loc miercurea trecuta), care nu a mai aruncat astfel lei in piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO