Bănci și Asigurări

Leul a pierdut 1,5% în faţa euro, dar băncile au ajuns vedetele bursei

Leul a pierdut 1,5% în faţa euro, dar băncile au ajuns...

Autor: Adrian Cojocar, Razvan Voican

12.01.2014, 20:56 839

Jucătorii de pe piaţa valutară n-au stat mult pe gânduri după ce l-au auzit pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunând că mişcări ale cursului leu/euro de până la 5% n-ar trebui băgate în seamă şi că nu crede că noua scădere de dobândă plus eliberarea în piaţă a 4 mld. lei ar duce la deprecierea leului, şi au împins cotaţiile spre 4,55 lei/euro.

Au transformat astfel leul într-una dintre monedele din regiune cu cea mai proastă evoluţie în faţa euro de la începutul acestui an: moneda naţională a pierdut circa 1,5%, în timp ce forintul – o monedă mult mai vulnerabilă în ultima vreme – a scăzut cu numai 0,7%.

Pe de altă parte, investitorii de pe bursa din Bucureşti au primit cu entuziasm deciziile de politică monetară ale BNR, orientându-se săptămâna trecută în special către acţiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Carpatica (simbol bursier BCC) s-au apreciat cu 8,5% în decurs de doar trei zile şi au închis ultima şedinţă a săptămânii trecute cu un avans de 4,1%. Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat de asemenea cu 3,4% după decizia BNR de miercuri şi au atins un nivel record de 1,685 lei/acţiune, în timp ce titlurile BRD Société Générale (BRD) au câştigat 2,5%.

Creşterile acţiunilor bancare de la bursă s-au situat peste cele ale principalului indice al pieţei, BET, care a urcat cu 1,5% pe parcursul ultimelor trei şedinţe de tranzacţionare şi a fost susţinut la rândul său de aprecierile de pe titlurile bancare. Şi titlurile de stat ale Finanţelor au beneficiat de deciziile BNR, randamentul la şase luni atingând minimul istoric de 2%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO