Bănci și Asigurări

Leul a pierdut ieri inca 1% in fata euro, iar speculatorii pariaza pe continuarea deprecierii

Leul a pierdut ieri inca 1% in fata euro, iar speculatorii pariaza pe continuarea deprecierii
18.09.2007, 18:52 16

Investitorii de la Londra au inceput sa parieze impotriva leului si anticipeaza continuarea trendului de slabire a monedei romanesti, asa ca la Bucuresti cursul calculat de BNR a sarit ieri cu inca 3,16 bani, pana la 3,3908 lei pentru un euro. In doua saptamani leul a pierdut 4%.
Cu alte cuvinte, dragostea strainilor pentru leu s-a incheiat, iar corectia inceputa in august se transforma pe zi ce trece in depreciere.
Explicatia? "A fost o acumulare de stiri negative privind Romania, picatura cu picatura, care initial pareau a fi ignorate de piata, insa contextul global a dat bobarnacul final. Este un moment de cotitura din punctul de vedere al atitudinii pietelor fata de leu. De la inchideri de pozitii si ordine de tipul 'stop loss', vedem acum ca investitorii iau pozitii speculative impotriva leului si cumpara euro pariind pe continuarea deprecierii", raspunde Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Bank Romania.
Fata de minimul istoric inregistrat pe 2 iulie, euro a recastigat nu mai putin de 9% in raport cu leul, revenind la cotatii care nu mai fusesera inregistrate din februarie-martie anul acesta, adica inainte sa inceapa ceea ce analistii au denumit "supraaprecierea leului".
Leul este moneda cu cea mai mare depreciere inregistrata fata de euro de la jumatatea lui august dintre 26 de valute din tari emergente, a titrat ieri agentia Bloomberg, dupa ce timp de mai bine de un an leul tinuse topul monedelor cu cele mai mari rate de apreciere. ING Londra pune deprecierea leului pe seama ultimelor date privind deficitul de cont curent, de aproape 9 miliarde de euro in sapte luni, dublu fata de aceeasi perioada din 2006.
"Pietele sunt ingrijorate de fundamentele economice din Romania, iar o continuare a deprecierii leului poate fi luata in considerare. Deficitul de cont curent justifica un leu mai slab", comenteaza analistii ING. Ei apreciaza ca si o prognoza de deficit extern de 14,5% din PIB pare in acest moment optimista.
In acest context, ING se asteapta ca BNR sa inceapa sa majoreze dobanda de politica monetara inca din trimestrul I 2008, iar pana atunci sa intareasca controlul lichiditatii si sa ancoreze piata monetara de dobanda actuala de 7%. Radu Craciun crede ca majorarea dobanzii ar putea incepe chiar pana la sfarsitul acestui an daca deprecierea continua in acest ritm, avand in vedere ca nici nivelul maxim de inflatie de 5% asumat de BNR "nu mai este asigurat".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO