Bănci și Asigurări

Leul a pierdut vineri 1% in fata euro intr-o ora

30.04.2007, 16:41 13

Leul s-a depreciat in cursul sedintei valutare de vineri cu 1% in numai o ora, pe fondul unor ordine masive de cumparare de euro, dar si-a revenit pe finalul zilei, astfel incat deprecierea totala a fost de 0,36%.
Surse citate de agentia Mediafax au indicat ca BNR a intervenit pe piata valutara pentru a opri scaderea cotatiilor din primele ore de tranzactionare. Ulterior oficialii bancii centrale au negat insa o actiune pe piata valutara.
Dupa ce euro a coborat in prima parte a zilei pana la un minim al ultimilor patru ani si jumatate, de 3,2980 lei, cotatiile au urcat agresiv, pana la 3,34 lei, determinandu-i pe unii dealeri sa creada ca BNR a intervenit pe piata. In a doua parte a zilei cotatiile au inceput din nou sa coboare, euro incheiind ziua la 3,32 lei.
"BNR nu a intervenit pe piata valutara. Evolutia cursului nu a fost influentata de banca centrala", a spus Mugur Stet, purtatorul de cuvand al BNR, citat de Mediafax. Potrivit oficialului BNR, ultimele interventii pe piata valutara au fost operate inainte de toamna anului 2005.
In mod traditional BNR nu ofera comentarii pe marginea operatiunilor curente de piata. Stet a explicat pentru ZF ca aceasta afirmatie a venit ca reactie la preluarea in presa a informatiilor eronate privind o interventie, insa pe viitor nu vor mai fi oferite astfel de comentarii.
Parerile dealerilor sunt impartite. In timp ce unii dau drept sigura o interventie a bancii centrale, altii considera ca volatilitatea a fost indusa de unii jucatori, care au dorit sa speculeze.
"Nu cred ca BNR a intervenit pe piata valutara. Erau deschise pozitii semnificative pe leu, iar o astfel de miscare era iminenta", a comentat Dragos Balaci, dealerul-sef al ABN Amro. El spune chiar ca miscarea a fost inceputa de bancile locale si a luat amploare prin intrarea jucatorilor speculatori straini.
Si Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank, este sceptic in privinta unei interventii a BNR.
"Cred ca BNR a inteles ca interventiile directe pe piata valutara nu sunt modul potrivit de a influenta evolutia cursului", apreciaza Dumitru. Si el crede ca volatilitatea a fost determinata de jucatori. Inca de la primele ore, in piata au aparut ordine de vanzarea de valuta, cotatiile coborand de la 3,31 lei pentru un euro pana sub 3,30 lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut ordine masive de cumparare de valuta. Euro a urcat intr-o prima faza pana la 3,31 lei, iar un nou val de cumparari a dus cotatiile la 3,34 lei pentru un euro. Intreaga miscare a avut loc in prima jumatate a sedintei de tranzactionare. In a doua parte a zilei, cotatiile au coborat usor, euro fiind cotat la aproape 3,32 lei la inchiderea pietei.
Miscarile agresive de curs au avut loc in conditiile in care pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au urcat pana la niveluri record de 30%-50% pe an. Bancile locale au ramas fara lichiditati in lei, dupa ce saptamana trecuta companiile si-au efectuat platile catre buget.
"In conditiile in care dobanzile raman la niveluri de 30%-40% pe an, ma astept sa vedem in continuare presiune pe aprecierea leului, daca nu intervin factori externi sau chiar o interventie a BNR", spune Alexandru Anghel, dealerul-sef al Egnatia Bank.
BNR a calculat vineri un curs de 3,3222 lei pentru un euro, cu 1,18 bani peste nivelul din ziua precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO