Bănci și Asigurări

Leul continua sa se aprecieze

14.07.2005, 18:51 12

Cursul a continuat sa coboare si ieri, Banca Nationala evaluand euro la 3,5704 lei, cu 31 de unitati mai putin fata de cotatia precedenta.

Dupa unsprezece zile de depreciere consecutiva, euro a pierdut 0,8% fata de leu comparativ cu inceputul lunii. De la inceputul anului, leul s-a intarit fata de euro cu peste 9%. Dealerii spun ca piata are potentialul de a duce cursul mai jos, insa majoritatea jucatorilor se tem de o interventie a bancii centrale.

Dolarul a inregistrat de asemenea o depreciere, pierzand 21 de unitati, pana la un curs de 2,9329 lei pentru un dolar.

Piata s-a deschis ieri in cotatii de 3,5720/3,5750 lei pentru un euro, in conditiile in care la primele ore au aparut unele ordine de cumparare. De la acest nivel cotatiile au inceput sa coboare, euro depreciindu-se pana la o minima a zilei de 3,5610/3,5690 lei. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 3,5660/3,5690 lei pentru un euro.

Dealerii cred in potentialul de apreciere a leului, dar pe de alta parte se asteapta si la o interventie a bancii centrale. De altfel, exista in piata opinii potrivit carora BNR ar fi intervenit chiar si ieri.

"Piata are potential de a duce cursul in jos, este suficient sa apara un jucator care sa vanda agresiv. Trebuie insa ca lumea sa inceapa sa creada ca BNR nu va interveni. Pana atunci, toti jucatorii se feresc sa ia pozitii scurte (sa vanda euro contra leu, n. red.)", apreciaza un dealer.

Pe fondul unei stari de expectativa, volumele tranzactionate pe piata se mentin la niveluri reduse.

"Probabil, vom vedea vanzari usoare de valuta si maine, dar totul depinde de ce doreste BNR. Cred ca BNR a intervenit si ieri, insa nu pot sa spun cu exactitate cat a luat", a comentat un alt dealer. Alti jucatori sunt insa convinsi ca banca centrala nu a intervenit ieri, in conditiile in care pe parcursul sedintei trendul a fost de scadere a cotatiilor.

Piata a inregistrat marti un deficit de 30 mil. euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 180 mil. euro. Dealerii spun insa ca aceste deficite nu se simt in piata, ele fiind partial compensate si de intrarile care sunt reflectate in datele bancii centrale, cum ar fi cele din casele de schimb.

Volumul operatiunilor interbancare a fost de 87 mil. euro, sub media ultimelor sedinte.

Pe pietele internationale cursul a oscilat ieri in jurul nivelului de 1,2180 $/euro. Parerile analistilor sunt impartite, existand opinii potrivit carora dolarul va continua sa se intareasca, sustinut de diferentialul de dobanzi. Unii analisti cred insa ca deficitele mari inregistrate in economia americana vor duce la deprecierea dolarului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO