Bănci și Asigurări

Leul, in dizgratia solicitantilor de credite

13.07.2004, 00:00 14



Creditele in moneda nationala acordate de banci firmelor si persoanelor au scazut cu 0,3% in luna mai, in conditiile in care soldul imprumuturilor in valuta a crescut cu nu mai putin de patru puncte procentuale comparativ cu luna aprilie.



Preferinta pentru valuta este cu atat mai evidenta cu cat in anul incheiat la sfarsitul lunii mai soldul creditelor in valuta a crescut cu 52,2%, fata de un ritm de 45,8% in termeni reali in cazul imprumuturilor contractate in lei.



Pe ansamblu, creditul neguvernamental a inregistrat in luna mai o crestere de 1,8%, injumatatita fata de ritmul din martie (3%), ajungand la echivalentul a 8,3 miliarde de euro.



Analistii apreciaza ca de-abia de la inceputul anului viitor s-ar putea vorbi de o atractivitate a creditului in lei comparativ cu cel in valuta, in conditiile mentinerii unei tendinte de scadere a dobanzilor, superioare in prezent cu pana la zece puncte procentuale in medie celor percepute de banci la imprumuturile in dolari sau euro.



In perioada 31 mai 2003 - 31 mai 2004, creditul neguvernamental a crescut cu 56,9% (39,7% in termeni reali), sensibil temperat fata de un ritm de 70% (49% in termeni reali) la nivelul anului calendaristic 2003.



La capitolul economisire, mentinerea dobanzilor la un nivel ridicat si mai ales perspectiva ultimei sanse de a mai intalni astfel de niveluri pe piata, a incurajat cresterea soldului depozitelor in lei constituie de persoane fizice cu 2,2% peste nivelul din aprilie pana la echivalentul a aproape 2,8 miliarde de euro.



In intervalul 31 mai 2003 - 31 mai 2004, economiile populatiei au crescut 7,5% in termeni reali.



Inclinatia spre economisire in lei a fost si mai vizibila in cazul companiilor, cresterea sumelor in sold la depozite fiind de 6,2% fata de aprilie. Depozitele la termen au crescut chiar cu 8,3%.



Preferinta pentru leu ca moneda de economisire a facut ca depunerile in valuta ale rezidentilor - companii si persoane fizice, exprimate in lei, sa scada in termeni nominali cu 1%. Exprimate in euro, depunerile in valuta s-au cifrat la 4,44 miliarde euro. Perceptia asupra valutei ca plasament sigur se mentine la nivelul populatiei, ale carei economii in valuta s-au majorat cu 0,1%.







 



 



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO