Bănci și Asigurări

Leul isi reaminteste cum e deprecierea

20.08.2004, 00:00 11

Leul a inregistrat ieri deprecieri atat fata de euro, cat si fata de dolar, dupa ce in ultimele zile castigase teren comparativ cu ambele valute.
Banca Nationala a calculat ieri un curs de 41.079 de lei pentru un euro, cu 257 de unitati mai mult decat cotatia precedenta. Dolarul s-a intarit ieri cu 115 unitati, fiind evaluat de banca centrala la 33.215 lei.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 40.825/40.855 de lei/euro, usor peste nivelul inchiderii din ziua precedenta, stare obisnuita insa zilei de joi.
Inca din primele ore ale sedintei de tranzactionare cotatiile au inceput sa cresca, pe fondul cumpararilor de valuta. In aceste conditii, cotatiile au urcat constant pana la o maxima de 41.075/41.105 lei/euro, care a fost atinsa in jurul pranzului. "Piata a fost destul de agitata ieri. In spatele cumpararilor de valuta s-a aflat cu sigurranta BNR, care a artas de pe piata aproximativ 50 - 60 de milioane de euro, respectiv excedentul inregistrat in ultimele zile. Volumele tranzactioante au fost substantiale", a apreciat un dealer. Dupa anuntarea cursului oficial trendul s-a inversat, jucatorii trecand la vanzarea de valuta. In aceste conditii cotatiile au coborat usor, piata inchizandu-se ieri in cotatii de 41.035/41.065 de lei/euro. Cumpararile de valuta de la populatie au totalizat miercuri 62 de miliioane de euro, depasind cu numai doua miliaone de euro vanzarile catre acestia. Jucatorii s-au abtinut mieruri de la tranzactii importante, volumul operatiunilor interbancare scazand sensibil, pana la 56 de milioane de euro. In aceste condiitii, volumul total zilnic tranzactionat meircuri a ajuns la 119 milioane de euro.
Pe pietele internationale dolarul s-a depreciat din nou, dupa miercuri euro slabise dupa publicarea uni raport privind evolutia descenta a preturilor in spatiul monedei unice. Deprecierea dolarului a fost alimentata de cresterea pretului petrolului pana la noi maxime, dupa ce s-a evidentiat ca stocurile de combustibil ale Statelor Unite sunt in scadere. Astfel, cursul a urcat ieri de la 1,2330 dolari/euro pana la 1,2370 dolari/euro.
Banca Nationala a aintervenit ieri si pe piata monetara pentru sterilizarea excesului de moneda, incercand sa atraga depozite in valoare de 6.700 de miliarde de lei. Pana la sfarsitul zilei au fost plasate depozite pe o luna in valoare de 6.770 de miliarde de lei, la o dobanda de 19,25% pe an. Dobazile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 17,5% si 19% pe an.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO